Naslovna Kultura Izložbe Saradnja ustanova kulture Gradiške i Novog Grada: Izložbom “Rakani” spojili dva grada...

Saradnja ustanova kulture Gradiške i Novog Grada: Izložbom “Rakani” spojili dva grada (FOTO)

GRADIŠKA – Izložba slika nastalih na koloniji “Rakani” otvorena je u srijedu naveče u Kulturnom centru Gradiška. Time je otvorena nova etapa saradnje između gradiškog Kulturnog centra i Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad, koju su nedavno dogovorili predstavnici ove dvije javne ustanove.

Ovom prilikom rečeno je da postoji više programa koje će razmjenjivati.

– Novi Grad ima bogatu produkciju u slikarstvu a Gradiška pozorišne predstave. Naši glumci će izvoditi predstave u Novom Gradu a ovdje ćemo organizovati izložbe kao što je ova, gdje smo u prilici našim sugrađanima pokazati najbolaj djela sa kolonije “Rakani” – rekao je Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra Gradiška.

Njegov kolega iz Novog Grada Dražen Babić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad naglasio je da na Likovnoj koloniji “Rakani” učesvuju i slikari iz Gradiške, što čini još jedan razlog koji spaja ove dvije sredine. Likovna kolonija „Rakani“, od prvog saziva 1985. godine, svrstala se među najuglednije skupove slikara u region.

Pokrenuli su je Zavičajni muzej i tekstilna tvornica „Sana“. Koloniju posljednjih godina organizuje JU Kulturno-obrazovni centar Novi Grad uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Opštine Novi Grad.

Mira Drljača

Učesnici kolonije su akademski slikari sa respektabilnim stvaralačkim i izlagačkim djelovanjem i u izuzetnim slučajevima studenti Akademije likovnih umjetnosti, čiji rad jeprepoznat kao posebno vrijedan. U zbirci Likovne kolonije „Rakani“ čuvaju se djela Stojana Ćelića, Boška Karanovića, Branka Miljuša, Mersada Berbera, i drugih autora koji su svojim radom osigurali značajno mjesto u našem savremenom slikarstvu.

Pored njih, tu su i zanimljivi mladi autori kojima se u ovoj koloniji pruža prostor za umjetničku afirmaciju.

U dosadašnjem radu kolonije učestvovali su slikari iz Srbije, Francuske, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Austrije, Makedonije i naravno, naše republike.

– Od jula 2011. godine u Galeriji u Novom Gradu postoji stalna postavka Likovne kolonije „Rakani“ što predstavlja dodatni kvalitet u stalnom nastojanju ove ustanove da aktivnosti vezane za koloniju traju kroz čitavu godinu. Mada je izložen samo mali izbor djela nastalih na koloniji u proteklih četvrt vijeka, ovu postavku je do danas vidjelo više od tri hiljade ljubitelja likovne umjetnosti – rekla je za Srpskainfo Mira Drljača, umjetnički rukovodila u Kulturno-obrazovnom centru Novi Grad.

Istovremeno, održan je sastanak predstavnika dvije javne ustanove iz Gradiške i Novog Grada a tom prilikom dogovoreni su naredni koraci kulturne razmjene dva grada.

Izvor: Srpska info