Naslovna Gradovi Šansa za srbačke poljoprivrednike: Plastenici za 30 domaćinstava

Šansa za srbačke poljoprivrednike: Plastenici za 30 domaćinstava

SRBAC – Srpčani koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom imaju šansu da dobiju plastenik sa sadnim materijalom i sistemom za navodnjavanje zahvaljujući javnom pozivu koji je raspisala opština u sklopu projekta koji se realizuje sa Fondom za razvoj i zapošljavanje RS vrijednom 90.745 KM.

Pravo učešća imaju svi punoljetni stanovnici sa prebivalištem na području Srpca koji raspolažu vlastitim zemljištem pogodnim za postavljanje plastenika. U slučaju da ne posjeduje takvu parcelu, dozvoljeno je da zemljište bude u vlasništvu članova njegovog zajedničkog domaćinstva ili mu je ustupljeno na korišćenje ili u zakup.

– Korisnici moraju imati registrovanu poljoprivrednu djelatnost ili će to učiniti prije dodjele plastenika, a uslov je da djelatnost bude registrovana najmanje tri godine od zaključenja ugovora. Takođe je važno da podnosilac zahtjeva ili član njegovog domaćinstva u posljednjih pet godina nije ostvario pravo na dodjelu ili sufinansiranje nabavke plastenika putem opštine – rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, naglašavajući da je ponedjeljak krajnji rok za prijavu.

On dodaje da korisnici moraju biti saglasni da će sufinansirati nabavku plastenika i prateće opreme u iznosu od 400 KM, što se ne odnosi na podnosioce zahtjeva koji dostave dokaz Zavoda za zapošljavanje RS o nezaposlenosti, a takođe će morati pripremiti zemljište za montiranje plastenika i obezbijediti cement i šljunak za betonske stope.

– Izbor korisnika vršiće komisija, koja će pregledati pristigle zahtjeve i izaći na teren kod svakog podnosioca zahtjeva i na osnovu kriterijuma za bodovanje sačiniti konačni prijedlog – istakao je Dragosavljević.

Bespovratna sredstva koja će stići putem Fonda iznose 68.058 KM, a ostatak u iznosu od 22.686 KM obezbijediće opština Srbac i korisnici projekta.

Izvor: Glas Srpske

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.