Naslovna Info Gradiška Sajam obrazovanja i zapošljavanja u Gradišci: Privreda vapi za kvalitetnim kadrovima koji...

Sajam obrazovanja i zapošljavanja u Gradišci: Privreda vapi za kvalitetnim kadrovima koji poznaju nove tehnologije (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Sajam obrazovanja i zapošljavanja u Gradišci: Privreda vapi za kvalitetnim  kadrovima koji poznaju nove tehnologije

Drugi sajam obrazovanja i zapošljavanja u Gradišci okupio je veći broj privrednika, učenika srednjih škola, osnovaca i studenata, te predstavnike gradskih vlasti i ustanova za zapošljavanje.

Nakon što su tri srednje škole prikazale svoje promotivne filmove, na scenu su stupili privrednici.

Branislav Banjac, direktor fabrike „Jelšingrad PMP“  rekao je da su znanje i tehnologija osnovni resursi koji nedostaju u cijeloj državi. 

„Samo tehnološki zahtjevne stvari nas vode u svjetsko tržište. Da bismo pravili složenije proizvode zavisimo  od znanja koje u njih  ulažemo. Zato smo napravili tijesnu saradnju sa obrazovanjem, i to već daje dobre plodove“, rekao je Banjac.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić  smatra da je uvezivanje  školstva, privrede i gradske uprave kroz projekte i investiije urodilo plodom, te da je to doprinijelo da ovaj grad sada ima 11 hiljada zaposlenih, kao što je bio slučaj daleke 1990.godine..

„Na vrata nam ovoga trenutka kuca oko 20 inostranih i domaćih investitora. Potrebe za radnom snagom su velike i to je dobro. Mi smo prvi u regionu uveli dualno obrazovanje i rezultati su tu“, rekao je Adžić.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole iz Gradiške rekao je da je saradnja škole na čijem je čelu sa privredom veoma konkretna.

„Pratimo potrebe privrede. Od iduće godine uvodimo nova zanimanja, školovanje za tehničare robotike i CNC operatere. Privreda nas neprestano  pomaže sa novim sredstvima za nastavu, poput CNC mašina , robotske ćelije i mašina za robotiku. Prednjačimo po ovom pitanju u cijelom  regionu i po tome smoprepoznatljivi“, rekao je Tomić.

Na sajmu su svoje potrebe i mogućnosti predstavile i medicinske ustanove, tekstilne kompanije, proizvožači stočne hrane i druge kompanije. Sajam je održan na ljetnoj sceni i platou Kulturnog centra.

Foto galerija:

Autori: B Grgić, M. Vujić