Naslovna Info S prvim danom 2020. godine, građani BiH skuplje će plaćati cigarete

S prvim danom 2020. godine, građani BiH skuplje će plaćati cigarete

S prvim danom 2020. godine, građani BiH skuplje će plaćati cigarete. Na snagu je stupila odluka Uprave za indirektno oporezivanje kojom se utvrđuje opterećenje na ove artikle u novoj godini. Cijene pojedinih paklica biće veće od 10 do 30 pfeniga.

Popisane su zalihe pretekle iz 2019 i poskupljenje može da počne. Već 11 godina, 1. januar na bh. tržištu znači skuplje cigarete. Prema odluci Uprave za indirektno oporezivanje, specifična akciza u ovoj godini ostaće marku i 65 pfeniga po kutiji, kao u 2019. godini.

– Formiranje cijena cigareta na tržištu BiH je slobodno. To zavisi od kompanija i njihove polsovne politike, ali je činjenica da mora biti ugrađena akciza koja je predviđena zakonima – rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

Proporcionalna akciza iznosi 42 odsto maloprodajne cijene cigareta. Ukoliko je ukupna akciza manja od najniže propisane, plaća se minimalna koja u ovoj godini iznosi 3 marke i 4 pfeninga po kutiji. Akciza na duvan u ovoj godini iznosi 121,60 KM po kilogramu. Radoja Milaković kaže – 15. februar 1980. godine i danas pamti kao dan kada je rekao da mu tri kutije cigareta dnevno više ne trebaju. U 40 godina bez duvanskog dima, kaže, profitirao je i na zdravlju i na budžetu.

– Danas su cigarete, za današnje plate i penzije, skupe – izjavio je Radoja Milaković iz Banjaluke.

Upravo tome, kaže nacionalni koordinator za kontrolu duhana Darko Marković, akcize i služe.

– Prema svim iskustvima Svjetske zdravstvene organizacije, pa i kod nas, najviše na smanjenje broja pušača utiče cijena – naglasio je Marković.

Prostora za dalje poskupljenje cigareta, smatra, još ima. Tim prije što je svaka druga cigareta zapaljena u BiH kupljena na crnom tržištu.

– Dok god je kod nas jeftinije nego u EU, a mi smo na njihovim granicama, veliki je prostor za manipulacije i crno tržište – dodao je Marković.

Povećanje crnog tržišta već u prvim godinama naplaćivanja akciza na cigarete bio je razlog zbog kojeg je uveden trogodišnji moratorijum na rast cijene cigareta. On se, međutim, još ne sprovodi.

– Činjenica jeste da je UO UIO usvojio izmjenu Zakona o akcizama na način da se uvede moratorijum, to je proslijeđeno Savjetu ministara, koji je zakon usvojio i on se nalčazi trenutno u PS BiH. On taj zakon mora usvojiti i onda će on biti na snazi i tada će biti određen moratorijum. Dok se to ne desi, UO UIO svake godine mora donositi Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize – pojasnio je portparol UIO Ratko Kovačević.

To znači da, dok sve poluge vlasti na bh. nivou ne profinkcionišu u potpunosti, od moratorijuma na rast cijena cigareta nema ništa. Oni koji su duvanskom dimu davno rekli zbogom, smatraju – možda i bolje.