Naslovna Sport Ostali sportovi Rukomet se vratio u grad na Savi

Rukomet se vratio u grad na Savi

Početkom 21. vijeka rukomet u Gradišci je utihnuo i potpuno se ugasio.Sve do marta 2011. godine,kada je grupa zaljubljenika u ovu divnu igru,ponovno formirala muški rukometni klub „Gradiška“.Par mjeseci prije muškog, ponovno se aktivirao i ženski klub.

Mnogi su se tada pitali : Da li se rukomet može trenirati i igrati na betonu?

Naime, RK „Gradiška“ je jedini rukometni klub u Bosni i Hercegovini koji nema sportsku dvoranu,čiji igrači treniraju na betonu,a utakmice odigravaju u 50-ak kilometara udaljenim dvoranama. Razliku između betona i parketa je stvarno nepotrebno iznositi.Samim time možemo reći da imaju najgore uslove za rad u državi.

Prvu sezonu koju su odigrali nakon ponovnog aktiviranja je bila 2011-2012.U toj sezoni su zabilježili nekoliko pobjeda i remija,a ako uzmemo u obzir da su ekipu sačinjavali momci koji su se prvi put u životu susreli sa rukometnom igrom,rezultat je fantastičan.Od te sezone njihovu rezlutati idu samo uzlaznom putanjom.Tako da su u sezoni 2013-2014 sakupili 30 bodova.

Svakako treba naglasiti i dvije medalje koje su osvojili na međunarodnom turniru „ORKA“ u Banjaluci 2013.godine.U toj 2013.godini su igrali i završnicu prvenstva Republike Srpske u kadetskoj katergoriji,gdje su zauzeli visoko 5. mjesto. Takođe i u ženkoj konkurenciji prave odlične rezultate,2012.godine njihove djevojke su se plasirale u I ligu Republike Srpske.Muški tim sa klupe predovodi trenerski dvojac : Nikola Stepanović i Dejan Šljivić,dok na klupi ženskog kluba sjedi Milan Kozić.

Naravno funkcionisanje ovog  kolektiva,ne bi bilo moguće da ne vlada odlična atmosfera u čitavom klubu.U nedostatku sponozora troškove prevoza i utakmice snose igrači,treneri i uprava.U  klubu vjerovatno vlada najbolja atmosfera od svih sportskih kolektiva u našem entitetu.

O kvalitetu rada u klubu i to u najgorim uslovima u državi,najbolje svjedoči podatak da se klubovi iz viših liga raspitiju za veliki bro igrača RK „Gradiška“.Prvi koji je napustio klub je Marko Petošević koji je prešao u banjalučki Borac.Neki od igrača i igračica RK „Gradiška“,nastupaju za reprezentaciju Republike Srpske.

Ovim putem treba apelovati na sve strukturne vlasti,kako na lokalnom tako i na republičkom,da pomognu ovaj sportski kolektiv koji pored drugarstva krasi i talenat i volja za ovim sportom.

Autor : Saša Kovačević