Naslovna Kultura Knjige Roman Tome Marića predstavljen u Gradišci

Roman Tome Marića predstavljen u Gradišci

Gradiška – Knjiga “Krv na crvenom”, autora Tome Marića, koja govori o potresnim događajima na kraju Drugog svjetskog rata u ljevčanskom i potkozarskom kraju, predstavljena je u ponedjeljak uveče u Kulturnom centru Gradiška.

Recenzent knjige Ranko Preradović rekao je da roman nije istorija, nije pouka, ni poduka, to je priča o životu, ljudima i svemu što je taj svijet doživio te 1945. u Lijevču polju.

– Tim prostorima prolazili su četnici predvođeni Pavlom Đurišićem, gdje je uz šačicu tih boraca bio veliki broj civila i to je ono što je najtragičnije u ovoj priči. Da se takve stvari ne ponavljaju među nama, opomena je kojom se bavi Tomo Marić – istakao je Preradović.

– Daj Bože da se ovaj veliki, moćni, bogati svijet umori od zla i mržnje prema slabijim i najčešće nedužnim, valjda će tada ovom planetom zavladati mir – posljednja je rečenica u Marićevom romanu, koji kaže da je u to duboko ubijeđen, a svaka druga misao vodi ga u nespokoj i tužna razmišljanja.

Autor se pita i kome je trebalo da se istina o stradanju u Lijevču polju “stavi pod tepih”.

Roman “Krv na crvenom” dočekan je sa posebnim interesovanjem jer su otvorene priče koje su sve donedavno bile zabranjena tema, o kojima se nije ni govorilo ni pisalo.

Glas Srpske