Naslovna Info Gradiška Rogoljčani od napuštenih majdana prave turistički eko centar

Rogoljčani od napuštenih majdana prave turistički eko centar

Dvadesetak mještana Rogolja, uglavnom lovaca  i sportskih  ribolovaca, privode kraju uređenje tri vještačka jezera, kako bi u tom dijelu sela na površini od pet hektara napravili eko centar  sa bogatim izletničkim i sportskim sadržajima. Sva tri jezera su očišćena od smeća i poribljena, na obali je napravljena lovačka kuća.

Aleksandar Vučenović, aktivista iz Rogolja kaže da su mještani pozvali ministra  poljoprivrede Stevu Mirjanića, kako bi izdejstvoval podršku i  koncesiju na pet hektara zemljišta i imali pravne osnove za naredne aktivnosti.

“Imamo fantastične ideje. Ovo je raj za lovce, ribolovce, izletnike, pa čak i za manje ekskurzije. Uložili smo dosta vlastitog novca i truda i došli do trenutka kada nam treba pomoć sa republičkog nivoa”, rekao je Vučenović.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Stevo Mirjanić nakon obilaska terena pohvalio je Rogoljčane i najavio konkretnu pomoć.

“Komisiji za koncesije ćemo dati preporuku da podrži ovaj projekat. U tu aktivnost ćemo uključiti i republički Fond zazaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, jer se ovdje zaista radi o nesvakidšnjem primjeru unapređenja životne sredine”, rekao je Mirjanić.

Rogolji je poznato  širom naše zemlje i po „Rogoljskoj žetvi“, koja se održava svake godine i dočarava žetvu, vršidbu i običaje iz ovih krajeva stare više stotina godina. Rogoljčani se nadaju da će realizacijom projekta eko centra postati značajno mjesto na turističkoj mapi Republike Srpske.