Naslovna Info Gradiška ROD BOLJI OD OČEKIVANOG: Uveliko traje berba kruške u Potkozarju

ROD BOLJI OD OČEKIVANOG: Uveliko traje berba kruške u Potkozarju

GRADIŠKA – Prve količine kruške ubrane sredinom avgusta u Potkozarju ukazuju da je rod bolji od očekivanog, a kvalitet solidan, tvrde voćari iz sela gradiškog kraja.

Marinko Šljivar iz Jablanice računa, na osnovu obranih ranih sorti kruške, da će ove godine na površini od dva hektara imati 40 tona. To je, kaže Šljivar, znatno manje od optimalnog, ali više od očekivanja.

– Nas je u proljeće zadesilo nekoliko dana izrazito niskih temperatura, više puta imali smo i mraz u periodu cvjetanja kruške. Bilo je i drugih vremenskih nepogoda, ali nas je vrijeme kasnije poslužilo. Nije bilo grada većih razmjera. Zato je rod kruške ipak solidan, mada početkom sezone nismo vjerovali da će tako biti – rekao je Šljivar za Srpskainfo.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Marinko Šljivar

Naglašava da je ugovorio prodaju kruške.

Mirko Bjelovuk, takođe iz Jablanice završio je berbu kruške santa marija.

– Početak godine nije bio ohrabrujući zato što smo imali velike oscilacije temperature. Rano je zatoplilo, voćke su procvjetale prije ustaljenog perioda, a kasnije se vrijeme pogoršalo. To nas je dovelo do očaja. Koristio sam sistem za orošavanje i to se ispostavilo efikasnim u periodu niskih temperatura – kaže Bjelovuk uvjeren da će za krušku, koje nedostaje na tržištu, imati stimulativnu cijenu i na vrijeme prodati ovo voće.

Voćari u Jablanici i susjednim selima, gdje je ova djelatnost primarna, očekuju rod kruške od 25 do 30 tona po hektaru.

Milorad Gagić iz Donjih Podgradaca ne posjeduje sistem za orošavanje. Zato je cjelokupan rod lošije klase. Da bi smanjio troškove, Gagić ove godine nije organizovao klasičnu berbu. Kasni mraz na mnogim lokalitetima je sav rod kruške, kod više voćara, pretvorio u industrijsku treću klasu.

Malobrojni voćari koji su uspjeli proizvesti voće prve klase ove godine mogu računati na visoku otkupnu cijenu, smatra Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

– Cijene kruške su od jedne marke do 1,3 KM po kilogramu. To su prihvatljive cijene. Inače, berba ranih sorti je pri kraju, a naredne sedmice počeće berba viljamovke, najzastupljenije sorte kruške u Potkozarju – kaže Dojčinović.

Dragoja Dojčinović

Voćari iz Srpske, tvrdi on, neće biti u mogućnosti ni da snabdiju domaće tržište ni da obezbijede dovoljne količine jabuke za izvoz u Rusiju. On je ipak pohvalio potez Vlade Republike Srpske, kojim će javne ustanove imati obavezu da kupuju domaće proizvode.

– Voćarima to mnogo znači, pogotovo sitnijim proizvođačima. Oni će na taj način imati sigurne kupce, a naše ustanove kvalitetan domaći proizvod – napomenuo je Dojčinović.

Ističe da je berba svih voćnih vrsta počela 10 do 15 dana ranije nego proteklih godina i da će prvih dana septembra početi berba jabuke. Za razliku od prethodnih godina, kada nije bilo berača, ove sezone situacija je znatno povoljnija.

U Udruženju voćara Republike Srpske naglašavaju da su godinama imali problem da obezbijede dovoljan broj kvalitetnih berača, ali da je ove godine interesovanje za berbu veliko, te da su dnevnice od 35 do 40 KM, uz obezbijeđen prevoz, smještaj i hranu.

– Sada je povećanja ponuda radne snage iz naših karjeva. Ne moramo po berače u Srbiju, Crnu Goru ili Hercegovinu, jer ovdje imamo dovoljno radnika. Među njima najviše je omladine i penzionera, a na ovim poslovima rade cijele porodice – navode u Udruženju voćara Republike Srpske, sa sjedištem u Gornjim Podgradcima.

Prerada u sokove

Sve više voćara ovogodišnji rod kruške iskoristiće za proizvodnjhu voćnog soka.

Gordana Dojčinović, direktor Poljoprivredne zadruge „Fruit organika“ iz Donjih Podgradaca, kaže da će ove sezone preraditi nekoliko desetina tona kruške, uglavnom niže klase, u kvalitetne sokove.

Prerada voća u sokove, naglašava Gordana, sve je zastupljenija u ovom kraju.

KOŠTUNIČAVO VOĆE PODBACILO

Koštuničavo voće u cijeloj Republici Srpskoj, navode u Udruženju voćara, lošije je rodilo u poređenju s ostalim voćnim vrstama.

Šljiva je jedino dobro rodila na području Majevice, breskve u Potkozarju uopšte nije bilo, a rod trešnje bio je sasvim skroman. Takođe, rod maline je umanjen.