Naslovna Info Republika Srpska zajedno sa hrabrim srcima: 93. 272 puta ste sinoć pozvali...

Republika Srpska zajedno sa hrabrim srcima: 93. 272 puta ste sinoć pozvali 1411. Hvala. (FOTO)

BANJALUKA – Na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“ za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti, humanitarni broj 1411 pozvalo je 93.272 građana Republike Srpske.

20151223201726000000

Predsjednik RS Milorad Dodik koji je i pokrovitelj akcije, rekao je sinoć da je putem donacija, već prikupljeno više od 850.000 maraka.
Kabinet predsjednika Srpske izdvojio je 450.000, a Vlada RS 50.000 maraka.

slikacitava (2)

22.38 Donatorsko veče je nastvljeno koncertom na Trgu Republike.

22.37 Do 22.30 na broj 1141 se javilo 87.908 građana.

22.17 Na Trgu Republike publika pjeva uz hitove Željka Joksimovića.

“Mi koji smo više prisutni u javnosti treba da poslužimo kao primjer ostalima i u tom smislu volim da se odazovem. Osjećam se posebno kada sam dio neke humanitarne akcije i to često činim”, rekao je Joksimović novinarima u Banjaluci uoči donatorske večeri u okviru akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”.

22.16 Željka Cvijanović, premijer RS, zahvalila se svima koji su pokazali da su najveći kada treba pomoći sugrađanima u nevolji.

20151223202156000000

“Pokazali smo da umijemo da vodimo računa jedni o drugima. Ova akcija je uspješna, kao i sve prethodne akcije. Mobilisali smo dobru volju i rekli djeci da ih mnogo volimo”, istakla je Cvijanovićeva i podsjetila  da je Vlada Republike Srpske za djecu sa rijetkim genetskim oboljenjima izdvojila 50.000 KM.

22.14 Na pozive odgovara i glumica Danica Maksimović.

22.13 Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS, podsjetila je na sve projekte koje tokom godine pomaže ministarstvo na čijem se čelu nalazi.

22.12 Do 22.00 zabilježeno je 77.886 poziva na broj 1411.

22.07 Milorad Dodik, predsjednik RS, takođe se našao za telefonom, odgovarajući na pozive.

“”Poručio bih djeci da ćemo uvijek biti uz njih. Večeras nije riječ o novcu već o tome da smo pokazali humano lice”, istakao je predsjednik RS. “To je ono što nas okuplja, da pokažemo svoje pravo ljudsko lice i da ovoj djeci i njihovim roditeljima maksimalno pomognemo. Veoma sam ponosan na sve svoje saradnike koji su ovo organizovali i na sve koji su se odazvali na donatorsko veče, jer smo pokazali da smo jedno u humanosti.”

22.02 Nele Karajlić se zahvalio svima koji su izmislili moderna sredstva za komunikaciju.

“”Ako nekada ova tehnološka čuda imaju smisla, imaju ga sada, jer su u službi pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija”, naveo je on.

22.01 Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, istakao je da je bolesnima mnogo lakše da prevaziđu sve nevolje kada vide da imaju podršku.

“I mi se tako osjećamo vrednijima”, zaključio je on.

21.57 Nakon odgovaranja na pozive, Marija Šerifović se “preselila” na Trg Republike i zapjevala svoje hitove.

20151223215924000000

21.56 “Bilo bi lijepo da imamo čaroban štapić kojim bismo izliječili sve bolesne ovog svijeta. Kako nemamo tu mogućnost, okupili smo se kako bismo pomogli koliko možemo”, rekao je Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS.

21.55 Do 21.45 zabilježeno je 68.850 poziva.

21.52 Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, pozvao je građane da zovu humanitarni broj.

“Bitno je da mislimo na ovu djecu svakog dana, a ne samo večeras”, rekao je on i objasnio na koji način resorno ministarstvo pomaže djeci u savladavanju školskog gradiva.

21.47 Nakratko je uz Miroslava Ilića zapjevao i Milorad Dodik, predsjednik RS.

20151223214749000000

21.44 Anton Kasipović, ministar pravde RS, naveo je da je u pitanju neobično veče, “kada imate privilegiju da budete dio porodica koja se bore za zdravlje svoje djece”.

“Pretenciozno je reći da je ono što mi večeras radimo krucijalna pomoć za ovu djecu, ali je čovjek sretan kada može da pomogne. Ako u svakom danu možemo makar mrvu pomoći ljudima koji su u nevolji, onda smo i mi sami bolji ljudi”, rekao je Kasipović.

21.42 Ova djeca zaslužuju podršku društva, istakla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

“Test solidarnosti i razumijevanja položili smo već prve godine organizovanja ove akcije, a ova djeca zaslužuju veliku podršku i poštovanje cijelog društva, jer treba da postanu njegovi ravnopravni članovi”, rekla je Golićeva u okviru donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”.

21.34 Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, podsjetio je da je Vlada RS donijela Program 2015-2020, i njegovim provođenjem omogućila da se datim problemom “bavimo na multidisciplinaran način”.

“Mališani nikad neće ostati sami”, naglasio je Bogdanić.

21.26 Na bini na Trgu Republike publiku zabavlja Miroslav Ilić.

21.22 Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, otkrio je da uglavnom zovu mladi ljudi, dok je Željka Cvijanović, premijer RS, objasnila da pozivima ljudi očigledno žele da podijele pozitivne emocije.

Na pozive odgovaraju takođe Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Marija Šerifović, pjevačica…

“U pitanju je humanitarni pokret s obzirom da se već 6 godina održavaju donatorske večeri”, rekao je Gavranović.

“Kada sam bila ministar porodice, omladine i sporta imali smo jedan značajan okrugli sto posvećen rijetkim bolestima kojim smo htjeli da pokažemo da oboljeli nisu sami, ali i da upozorimo javnost da je došlo vrijeme da se svi zajedno brinemo za našu djecu”, rekla je Tešanovićeva.

21.20 Snježana Gajić, majka djevojčica oboljelih od Laforine bolesti, istakla je da koliko god je teško nekoj porodici, da uvijek može naći način da utiče na život bližnjih.

21.18 Do 21.15 je bilo 55.963 poziva.

21.15 Na pozive gledalaca odgovaraju i glumci Enes Bešlagić i Branislav Lečić, koji su naveli da im je drago što su dio ove pozitivne priče.

“Mene su većinom Dobojlije zvale. Valjda se nekako privlačimo”, rekao je Bešlagić u šaljivom tomu. “Preživjeli smo poplave i druge nedaće, što pokazuje da imamo dobre komšije.”

Lečić je upozorio na značaj pomoći.

“Ako neko društvo prestane da pomaže, takvo društvo umire”, rekao je on.

21.10 Jelica Predojević-Samardžić, predsjednik Komisije za rijetke bolesti u UKC Banjaluka, rekla je da je simptome rijetkih bolesti teško klasifikovati i otkriti, ali da roditelji ne treba da se plaše bolesti.

“”Kada se bolest otkrije na vrijeme, djetetu se uz pravilnu terapiju može omogućiti normalan život”, istakla je ona.

20.57 Publiku zabavlja “Lexington Band”.

20.55 Jedan od onih koji se javljaju na broj 1411 su Boban Kusturić iz Helikopterskog servisa RS i Zlatan Kokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske. Oni su zahvalili svima koji su zvali i pokazali da ni u ovom teškom vremenu humanost nije nestala.

20.53 Nina Marić, nacionalni koordinator za rijetke bolesti, objasnila je zašto se rijetke bolesti javljaju kod manje djece i da se njihovom liječenju mora pristupiti sa više strana.

“Dijagnostika je veoma skupa, tako da se veći dio analize uzorka obavlja u inostranstvu. Djece s rijetkom bolesti će uvijek biti, ali i u narednom periodu ne smijemo da ih zaboravimo”, rekla je ona.

20.50 Do 20.45 zabilježeno 43.378 poziva.

20.41 Publiku zabavlja Lukijan Ivanović.

20.40 Savo Minić, načelnik opštine Šamac, izrazio je zadovoljstvo što je dio ove humanitarne akcije. Posebno je istakao poziv osmogodišnjeg Alekse, koji je svojim pozivom pokazao da i među mlađim naraštajima ima onih koji shvataju značaj donatorske večeri i pomoći njegovim vršnjacima.

20.39 Snežana Rajilić, gradonačelnik Novog Grada, pozdravila je akciju rekavši da je najviše poziva iz Banjaluke, ali i mnogih drugih mjesta u RS.

20.33 Muzički dio večeri otvorio je banjalučki bend “Intime”.

20.32 Na donatorskoj večeri se, između ostalih, nalaze Željka Cvijanović, premijer RS, ministri u Vladi RS, direktori javnih i kulturnih institucija, predsjednik Akademije nauka RS Rajko Kuzmanović…

20.31 Do 20.15 ostvareno je 24.915 poziva.

20.30 “Poseban pozdrav upućujem našoj djeci, koja se svakodnevno bore da ispune svoje obaveze prema školi. Čini mi se da svake godine imamo sve veći entuzijazam u ovoj akciji. Ovdje su u centru pažnje djeca kojoj želimo da pomognemo. Ovo je naše prav lice, ljudsko lice. Dio smo velikog pokreta zajedno s tom djecom koja odgovaraju na razne izazove. U ovom trenutku na računu je oko 820.000 KM. U svih ovih 6 akcija ovo bi moglo biti najviše, ali su pažnja i solidarnost primarna priča. Zato, mislim da smo već sada uspjeli, ali ne smijemo da stanemo. Mnogi od roditelja nisu zaposleni, moramo im pomoći da rade. Bićemo stalno s vama”, naglasio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

20.27 Anđelka Stupar, predsjednik Saveza za rijetke bolesti, zahvalila je svima koji su odlučili da pomognu djeci, kako bi im dani bili lakši.

“Zajedno ćemo odgovoriti na izazov koji stoji pred ugroženom djecom. Često smo se osjećali ugroženo, i zato vam svima zahvaljujem što ste pokazali koliko Republika Srpska ima veliko srce”, rekla je ona na početku donatorske večeri.

20.25 Do 20 sati bilo je 24.915 poziva.

20.20 Na početku programa nastupile su “Banjalučanke”.

20.18 Istovremeno na Trgu Republike, na platou ispred zgrade Radio-televizije Republike Srpske, počeo je humanitarni koncert na kojem nastupaju banjalučki bend Intime, Lukijan Ivanović, Marija Šerifović, Željko Joksimović, Lexington bend, Miroslav Ilić i Svetlana – Ceca Ražnatović.

Pozivom na broj 1411 tokom večeri građani mogu da doniraju 1 KM za Hrabra Srca u Republici Srpskoj.

Ovogodišnja kampanja “S ljubavlju hrabrim srcima” praćena je I velikom podrškom građana.

Koristeći savremene medije, snimali su video-zapise i uradili fotografije, te i na taj način uticali na širenje svijesti o rijetkim bolestima u RS. To su učinili i košarkaš Saša Đorđević, glumice Danica Maksimović, Slađana Zrnić, Nikolina Jelisavac, Anja Stanić, glumci Boris Šavija, Bojan Kolopić, estradni umjetnik Boris Režak, košarkaški klubovi Mladi Krajišnik, Student…

U toku jednomjesečne kampanje Centar za rijetke bolesti RS upisao je 100 djece koja boluju od 39 vrlo rijetkih, genetskih bolesti, uzrasta od šest mjeseci starosti do 18 godina, poput cistične fibroze, kongenitalnog nefrotskog sindroma, tuberozne skleroze, Di Džordžovog sindroma, Sanfilipo sindroma tipa A, bulozne epidermolize, Retovog sindroma, Palezeus Mercbaherove bolesti, bolesti javorovog sirupa, glikogenoze, glutarne acidurije tipa 1, hiperinsulinizma te težeg oblika hemofilije.

U okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prethodnih pet godina održane su donatorske večeri na kojima su prikupljena sredstva za pomoć djeci sa malignim oboljenjima, djeci sa posebnim potrebama, djeci oboljeloj od dijabetesa tipa 1, djeci s autizmom, te sredstva za izgradnju “Roditeljske kuće” za djecu oboljelu od malignih bolesti.

NN, Glas Srpske, RTRS