Naslovna Info Gradiška Republika Srpska od danas testira sve bh. državljane koji dolaze iz inostranstva:...

Republika Srpska od danas testira sve bh. državljane koji dolaze iz inostranstva: Započela testiranja osoba smještenih u karantin u Gradišci

GRADIŠKA – Svi državljani BiH s mjestom prebivališta u Republici Srpskoj, a koji u BiH dolaze iz stranih zemalja, od danas se u karantinskim naseljima testiraju na korona virus.

FBiH još uvijek ne testira sve državljane u karantinskim naseljima, već pojedinačno odlučuje ko će biti testiran, a ko preventivno poslan u kućnu izolaciju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je na današnjoj konferenciji za medije kako su započela testiranja osoba smještenih u karantin u Gradišci i Šamcu. Riječ je o karantinskim naseljima namijenjenim za one koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu iz zemalja zahvaćenim koronavirusom.

Kako je objasnio, svi koji budu negativni na korona virus uključiće se u karantine u lokalnim zajednicama, a koji će trajati 14 dana, dok će osobe pozitivne na korona virus biti smještene u karantine u kojima se nalaze druge osobe zaražene korona virusom.

Jedan od državljana BiH je juče iz inostranstva ušao u BiH na graničnom prijelazu Gradiška rekao je kako osobama koje imaju mjesto prebivališta u Federaciji BiH nisu uzeti nikakvi uzorci, piše Klix.

Kako kaže, u BiH je ušao iz Hrvatske i to nakon što mu nije dozvoljeno da nastavi put iz Zagreba prema Istanbulu pa iz Istanbula prema Sarajevu. On je objasnio da mu je Granična policija Hrvatske na aerodromu naredila da uzme taksi do granice te da je pješke prešao most u Gradiški i ušao u BiH.

”Tu me je dočekala policija i provela me do kampa. Tu su mi uzeti podaci i provjerili su mi temperaturu. Nakon toga sam prenoćio u šatoru i rečeno nam je da će svi iz FBiH danas pod pratnjom policije biti prebačeni u kućne izolacije. Za one kojima je mjesto boravka u RS, takođe je obavezno da prenoće u šatoru te im se ujutro uzima bris koji se nosi na testiranje u Banju Luku”, rekao je sagovornik.

Istakao je da je šator u kojem je boravio apsolutno uredan i čist, da posjeduje grijalice, da se u njemu nalazi maksimalno deset kreveta na udaljenosti od minimum dva metra, da svi imaju maske te da je toalet čist.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je kako nije dobio informaciju da je istu mjeru primijenila i FBiH ističući da Fedralni štab civilne zaštite ne odlučuje ko će, a ko neće biti testiran.

”Federalni štab upravlja krizom u dijelu koji se tiče zaštite ljudi, a konkretno epidemiolozi i zdravstveni radnici govore ko se testira i kako. Kod nas još traju mjere izolacije i definitivno će se u tom dijelu donijeti neka preporuka da li da se testiraju svi oni koji su u izolaciji. Nema njih stotine hiljada koji su došli iz vana. Plus imamo dio ljudi kojima su rješenja o izolaciji izdale kantonalne structure”, rekao je Solak.

On ističe da su adresa za testiranje ministarstva zdravstva na nivou FBiH i kantona.

”Oni su ta adresa jer od njih kreće zahtjev za testiranja. Testiranja rade u domovima zdravlja, dakle dođu mobilni timovi kod pacijenta s kojim su prethodno uspostavili kontakt”, rekao je Solak.