Naslovna Info Gradiška Reporteri Moja Gradiška donose impresije sa male brodske vožnje na rijeci Savi...

Reporteri Moja Gradiška donose impresije sa male brodske vožnje na rijeci Savi u Gradišci (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Gradiška je danas izašla na Savu. Sunčan, treći oktobarski dan, izmamio je Gradiščane do ‘Bojanovog ostrva’, savskog ostrva koje je dobilo ime po prerano preminulom  ribolovcu Bojanu Kljajiću.

Dva broda, „Kojot“ i „Lucki Lady“, za čijim su kormilima bili Zoran Vidačić i Strahinja Vujanović, pružili su  puni luksuz putnicima, koji su u tri plovidbe imali šta vidjeti.

„Ukrcavanje je ovdje na ‘Bojanovom ostrvu’.Idemo uzvodno do četiri kilometra udaljenog novog  mosta,koji je premostio Savu i spojio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu sa Hrvatskom i Evropskom unijom. Vozimo se još pola kilometra dalje do ušća Jablanice u Savu. Tu ćemo stati i predahnuti malo na vodi“, rekao je kapetan „Kojota“ , stari riječni vuk Zoran Vidačić.

Sa njegove desne strane prelijep luksuzni brodić „Lucki Lady“. Elegantno žuto plovilo, opremljeno ful opremom mami uzdahe. Strahinja Vujanović na trenutak uključi automatske komande i porazgovara sa saputnicima. Ima se šta vidjeti. Dan je prepun sunca, vidljivost idealna, Sava poprimila bistro-zelenu boju.

„Moj drug Bojan Kljajić je prerano preminuo. Neizmjerno je volio Savu i često smo razgovarali o ovome, o vožnji našom rijekom. Evo, ove vožnje idu Bojanu u čast. Nastojimo da privučemo ljude na rijeku, imamo ostrvo, prelijepu plažu, Sava je ljepotica koja mami uzdahe. Nadamo se podršci od strane Turističke organizacije Gradiška i lokalne vlasti. Sava nam pruža šansu da budemo prepoznatljivi, i iskoristićemo je“, rekao je Vujanović.

Nevena i Dragana iskoristile već prvu plovidbu

Nevena Šinik, devetnaestogodišnja Gradiščanka, divila se Savi i brodovima, ali sa obale, sa gradskog keja. Iskoristila je prvu priliku i kročila na brod ‘Kojot’.

„Prelijep je osjećaj, uživala sam. Ovdje ima dovoljno adrenalina. Svojim drugarima ću reći da trebaju doživjeti vožnju Savom, jer ovo se ne može prepričati. Doduše, napravila sam veliku galeriju fotografija. Eto me opet na Savu, prvom prilikom“, rekla je Šinikova.

I njena drugarica Dragana Perić ponijela je na kopno prelijepe utiske.

„Nije samo Sava i vožnja Savom prelijepa, već i priroda sa obje njene strane. Susreli smo dosta ljudi na rijeci, ali Sava bi trebala da bude još posjećenija.Na početku sam imala malu tremu, ali čim je brod zaplovio moja trema otišla je niz vodu“, rekla je Dragana.

I na palubi ‘Kojota’ bila je grupa  mladih zaljubljenika u prirodu. Uživali su, uz pivo i sokove, ‘naoružali’ su se i dronom. Snimali su plovidbu iz ‘ptičije perspektive’. Dario Ćulum bio je svojevrsni ‘portparol’ grupe.

„Ovo treba doživjeti.Nismo svjesni  koliko čari nam donosi Sava. Mnogo toga zabilježili smo dronom. Vjerujemo da ćemo doprinijeti našim prijateljima da krenu ka Savi. Tremu smo ubili pivom i sve je proteklo kao u bajci“, rekao je Ćulum.

Svaka od tri vožnje trajala je po dva sata. Na ostrvu su se smijenjivali ljubitelji Save, znatiželnjici i ljubitelji prirode. A da  sve bude na najvišem nivo potrudili su se naši domaćini, Zoran Vidačić i Strahinja Vujanović.

Osim besprijekornog kormilarenja čistu desetku zaradili su i susretljivošću prema saputnicima. Nudili su sve , od sokova do piva, vina , specijalne rakije i bombona. Počastili su nas i sendvičima,objasnili gdje se nalazimo, šta je sa lijeve, a šta sa desne strane.

Brodskim sirenama pozdravljali su alase, sportske ribolovce koji su se takmičili na našoj strani rijeke, hrvatske kolege i nekoliko čamdžija.

Da nije bilo brojnih znatiželnjika na ostrvu koji su čekali vožnju, najvjerovatnije bismo uživali u još jednoj plovidbi. I ovako smo prezadovoljni. Imaćemo šta pričati, o grandioznosti novoga mosta, lijepim vikendicama pored Save,bistro-zelenoj vodi i sunčanom danu u prirodi. I eto nas opet, prvom prilikom na Savu.

Autor: Boško Grgić, M. Vujić, dron: R. Glamočić