Naslovna Info RELAKSACIJA MJERA: Ukinuta kućna izolacija za građane koji uđu u Srpsku, od...

RELAKSACIJA MJERA: Ukinuta kućna izolacija za građane koji uđu u Srpsku, od ujutro bez inspektora na granicama

BANJALUKA – Republički štab za vanredne situacije donio je danas zaključak kojim mjera kućne izolacije od 14 dana za sve građane koji uđu u Republiku Srpsku prestaje da važi.

Ovaj zaključak objavljen je na zvaničnoj veb stranici Vlade RS.

Zaključak o prestanku primjene zaključka o sprovođenju mjera kućne izolacije stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se od sutra od šest časova.

Ovim zaključkom prestaje i obaveza republičkog inspektora da izdaje rješenje o stavljanju u izolaciju u kućnoj sredini u trajanju od 14 dana svim licima koja ulaze u Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

– Republika Srpska tražiće sutra od Savjeta ministara BiH kao što je to uradila Srbija, da se u BiH omogući ulazak bez testiranja i samoizolacije – rekao je danas i premijer Srpske Radovan Višković.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, Republički štab za vanredne situacije uputio je inicijativu Savjetu ministara da donese neophodne akte s ciljem ukidanja dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, a koji su uvedeni zbog pandemije virusa korona.

Istim današnjim Zaključkom prestaje primjena i Zaključka o boravku stranog državljanina u Srpskoj zbog poslovnih obaveza, a koji je donesen 8. maja, ali nije bilo prilike ni da se on primijeni, jer je nedostala odluka Savjeta ministara da se omogući prelazak granice stranim državljanima radi poslovnih obaveza.

Podsjećamo, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je za Srpskainfo najavio da će ove sedmice biti otvorene granice za ulazak poslovnih ljudi iz inostranstva, dok će od 1. juna granice BiH biti potpuno otvorene.

U međuvremenu je Srbija najavila da će omogućiti prelazak svoje granice bez testiranja i mjere obavezne izolacije.

Republički štab za vanredne situacije, na današnjoj sjednici, odobrio je i održavanje sjednica Skupštine opštine Brod i Skupštine opštine Srebrenica, uz obavezu pridržavanja svih zaštitnih mjera i preporuka, a koje se odnose na prevenciju oboljenja od novog virusa korona, saopšteno je nakon sjednice Štaba.