Naslovna Info Gradiška REKORDER IZ GRADIŠKE Dao krv 170 puta, daruje je već 43 godine

REKORDER IZ GRADIŠKE Dao krv 170 puta, daruje je već 43 godine

Rekorder dobrovoljnog davalaštva krvi u Republici Srpskoj Mirko Malešević iz Donjih Podgradaca darovao je krv u Službi transfuzije gradiške bolnice 170. put.

Malešević je krv prvi put darovao 1973. godine na služenju vojnog roka u Benkovcu. Sad ima 62 godine i očekuje da će do 65, do kada može da daje krv, uspeti da daruje i 180. dozu.

On pojašnjava da je nakon služenja vojnog roka nastavio redovno da daruje krv, nakon čega je uz preporuku lekara, da bi to bilo dobro za njegovo zdravlje, nastavio da svaka na tri meseca čini ovo humano djelo.

Malešević navodi da, kada se približi termin za davanje krvi, osjeti tegobe i pritisak u glavi, ali se nakon darovane doze oseća “laganim kao pero”, a i osjećaj da čini humano delo takođe mu mnogo znači.

On nikada nije pio ni pušio i zdrav je, osim povremeno povišenog krvnog pritiska. Fizičku kondiciju popravlja u lovu.

Malešević savetuje svim ljudima, bez obzira na pol, a pogotovo mladima, da daruju krv jer će “tako učiniti dobro drugima, a i sebi poboljšati zdravlje”.

Načelnik Službe transfuzuje gradiške bolnice Marija Cvetković navela je da trenutno imaju dovoljno zaliha krvi, jer je u maju darovano 55 doza.

Ipak, ona upozorava da predstoji lošiji period za davalaštvo, posebno u avgustu.

Cvetkovićeva poziva mlade ljude da daruju krv navodeći da se po zdravstvenom stanju rekordera davalaštva u Srpskoj Mirka Maleševića vidi da to pozitivno utiče na zdravlje.

Najviše mladih koji žele da daruju krv ima manjak gvožđa u krvi, pa ne mogu da to urade, a obično je razlog što u ishrani ne unose hranu bogatu gvožđem, kao što je kopriva, cvekla i kupina.

“Takođe, mnogo mladih sada ima i povišen krvni pritisak, koji je prouzrokovan, verovatno, lošom ishranom ili genetikom”, navodi Cvetkovićeva.

Opština Gradiška ima najviše višestrukih aktivnih davalaca krvi – njih desetak darovalo je krv više od 100 puta.

SRNA