Naslovna Info Rekordan nivo Save kod Gradiške i Srpca: Njive i putevi u vodi,...

Rekordan nivo Save kod Gradiške i Srpca: Njive i putevi u vodi, kuće još na suvom

GRADIŠKA – Vodostaj Save kod Gradiške dostigao je rekordan nivo za ovu godinu od 777 centimetara, što je pola metra iznad kote vanredne odbrane od poplave.

Veseljko Elez, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS rekao je u petak, nakon posete ovom području, da situacija u gradiškoj i srbačkoj opštini nije kritična ali da su sve službe u pripravnosti. Za sada Civilna zaštita pomaže stanovništvu, dostavlja hranu i pitku vodu u takozvanom nebranjenom području između nasipa i Save. To se prvenstveno odnosi na Orubicu gde su potopljene njive i pitevi ali voda nije prodrla u kuće, kazao nam je Elez koji je sa predstavnicima ove dve opštine posetio najkritičnija mesta.
– Mi ove godine testiramo ono što smo uradili prošle godine na čišćenju kanala, rekonstrukciji crpnih stanica, mostova i drugih objekata. Ovde u Lijevču, Posavini, Semberiji i Podrinju nema razloga za strah jer intenzitet padavina se smanjuje a sistem odbrane je pouzdan – smatra Veseljko Elez. U Opštini Gradiška kažu da je savski nasip stabilan jer su tri klizišta uspešno sanirana a dva manja nemaju zabrinjavajuće razmere. Službe lokalne Civilne zaštite, kaže Nikola Soldatić zamenik načelnika Gradiške, su pripravne. On naglašava da je situacija pod kontrolom a ohrabruje stagnacija vodostaja Save.
Međutim, meštani sela pored ove reke ne dele Soldatićevo mišljenje. U Bok Jankovcu, Mačkovcu, Dolini, Gredi, Kozincima, Orubici i drugim naseljima nizvodno od Gradiške smatraju da je situacija teška a da je poplava većih razmera neizbećna ukoliko padavine ne prestanu. Oni su nezadovoljni zato što kanali pored puteva nisu očišćeni te su se već izlili na njihova imanja.
-Voda mi je došla do praga. Svi usevi su potopljeni a problem je samo u kanalima koji nisu očišćeni niti se bilo šta radi po tom pitanju – žale se Zorka i Stevo Golić iz Bok Jankovca, naselja udaljenog samo tri kilometra od grada. Oni strahuju da će podzemne vode napraviti još veće štete. Meštanin Orubice Mile Kozić kaže da su on i njegove komšije navikli da žive u vodi a spremni su i na težu stiuaciju.
– Kuće nisu poplavljene ali je voda sasvim blizu. Nigde se ne može bez čamca. Pripremili palete i tavane da bismo podigli stoku i imovinu, ukoliko bude potrebe – kazao nam je Kozić koji u ovom selu deli sudbinu sa još desetak komšija. Njima Civilna zaštita iz Gradiške redovno dostavlja hranu, vodu i druge potrepštine.

Poplave u Bajincima kod Srpca

U srbačkoj opštini, gde je Sava dstigla kotu od devet metara, najteža situacija je u Bajincima, Gaju, Bardači i susednim selima. Civilna šaštita ove opštine deluje posredstvom šest timova koji sun a terenu i pomažu ugroženom stanovništvu.

Milan Pilipović