Naslovna Specijal Rekord na Vrbasu; Ribar upecao mladicu tešku 23 kilograma (FOTO)

Rekord na Vrbasu; Ribar upecao mladicu tešku 23 kilograma (FOTO)

Ljubav prema vodi ili ribi vječita je dilema i borba neprestana, koja odmalena pokreće vrijedne ruke Banjalučanina Brace Žutića da zabaci pecaljku i udicu u zeleni Vrbas. Ulova je za više od tri decenije bilo mnogo, ali mladica od 23 kilograma koju je izvukao juče ostaće ubilježena na posebnom mjestu u srcu i dnevniku ovog ribolovca.

Žutić za “Glas Srpske” priča da je odlazak na rijeku i praćenje vremenske prognoze, uz jutarnje izmaglice nad vodom, njegova svakodnevica. Tako je bilo i juče, kada je u naselju Toplice, na udicu uhvatio mladicu koja je prema podacima banjalučkog Sportskog-ribolovačkog društva, jedan od najvećih ulova ribolovaca u gradu na Vrbasu.

Žutić koji je vodio tridesetominutnu borbu s mladicom ispričao je da su adrenalin i želja bili veći i jači od samog ulova i da taj osjećaj još dugo neće proći.

– Osjećam se veoma uzbuđeno. Uhvatiti takvu ribu s toliko kilograma je nešto veliko. Malo je ribolovaca kojima se to posreći – rekao je Žutić.

Ovaj iskusni ribar priča da nije lako odabrati pravi trenutak za odlazak u ribolov, a i oni što koji to znaju ne pogode baš uvijek. Upravo zato, kaže Žutić, većina ribolovaca odlazi ne opterećujući se previše, loveći zapravo ono što dođe.

– Otišao sam u ribu bez ikakvih očekivanja, a onda sam osjetio veliki udar. Borio sam se sa njom 30 minuta, kada sam je izvukao nisam imao predstavu kolika je zapravo dok je nisam izmjerio. Mladica je teška 23 kilograma, a dugačka 120 centimetara. Ogromna riba koju nisam očekivao u Vrbasu – kazao je Žutić.

Braco Žutić (Foto: Vladimir Milovac)

Za mnoge ribolovce pravi recept za uspješan dvoboj jeste mamac, osnova bez koje se ne ide u neizvjesnu borbu na rijeku, a za ovog šezdesetjednogodišnjeg zaljubljenika u ribolov recept je jednostavan.

–  Mamac na koji sam je uhvatio zove se vobler, takozvana špaga. Ranije sam imao manje ulove, do 13 kilograma – rekao je Žutić.

Žutićeva ljubav prema ribolovu je, kako kaže, bijeg od loše stvarnosti i traje od djetinstva sa rijeke Švrakave, a poslije rata preselila se do Vrbasa i tu se nastavila.

– Ogromna je ljubav prema Vrbasu, misli putuju zajedno s rijekom. Vrbas je naše bogatstvo. Kada se uhvati nešto ovakvo to je neka posebna ljubav koja se ne može opisati – naglasio je Braco.

Dvoboj vođen na rijekama je pravo zadovoljstvo, ističe ovaj alas, a voda sa sobom nosi sve negativno što čovjeka čini spremnijim za neke lijepe stvari koje će doći.

 Sportsko-ribolovačko društvo

U Sportsko-ribolovačkom društvu Banjaluka kažu da u posljednjih pet godina konstantno rade na unapređenju i poribljavanju mladice u Vrbasu, a najveći ulov bio je prije dvije godine u Rekavicama i to od 116 centimentara. 

– Najveći problem predstavljaju ronioci koji su ubijali puškama i krivolovstvo noću. Naši ribočuvari na rijeku motre po cijelu noć, a saradnja s Ministarstvom unutrašnjih poslova svela je ovaj zločin na minimum – kažu u Sportsko-ribolovačkom društvu.

Izvor: Glas Srpske, (Foto: Vladimir Milovac)