Naslovna Info Regionalna saradnja, ključ razvoja i napretka: Opština Laktaši na Samitu balkanskih gradova...

Regionalna saradnja, ključ razvoja i napretka: Opština Laktaši na Samitu balkanskih gradova u Istanbulu

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić sa saradnicima učestvovao je na danas završenom, dvodnevnom Samitu gradonačelnika Balkana u Istanbulu.

Opština Laktaši i Grad Sarajevo su jedine lokalne zajednice iz Bosne i Hercegovine koje su, na njegov poziv, bile akteri Samita, zajedno sa gradonačelnicima Beograda, Budimpešte, Atine, Soluna, Podgorice, Splita, Dubrovnika, Tirane, Skoplja, Kotora, Drača, Patrasa, Prizrena, Trikala i nekoliko turskih gradova. 

– Opština Laktaši prepoznata je kao lokalna zajednica koja može dati značajan doprinos uspostavljanju i jačanju regionalne i međunarodne saradnje u mnogim oblastima. Učešćem na Samitu, Opština Laktaši je postala osnivač „Mreže balkanskih gradova B40“ čije će djelovanje biti usmjereno na  jačanje dijaloga između gradova, u cilju unapređenja saradnje u oblasti ekonomije, kulture i inovacija,  te zaštite životne sredine i klimatskih promjena – izjavio je Bojić za Srpskainfo, rekavši takođe da je ovaj skup istorijskog značaja za Laktaše.

On je, osim sastanka sa gradonačelnikom Istanbula, dogovorio saradnju sa još nekoliko balkanskih gradova. Među prioritetnim temama bile su investicije i potencijali opštine Laktaši u oblasti turizma te drugih kapitalnih projekata.