Naslovna Info Gradiška RASPISAN TENDER ZA IZGRADNJU INFRASTRUKTURE U AGRO-INDUSTRIJSKOJ

RASPISAN TENDER ZA IZGRADNJU INFRASTRUKTURE U AGRO-INDUSTRIJSKOJ

GRADIŠKA – Skupština opštine Gradiška usvojila je danas izvještaj o radu načelnika opštine i Opštinske uprave za prošlu godinu, a načelnik ove lokalne zajednice Zoran Adžić izjavio je da je raspisan tender za odabir izvođača radova za izgradnju infrastrukture u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli.

Adžić je rekao da će sutra biti objavljen i tender za nastavak izgradnje sportske dvorane u Gradišci, a da će u ponedjeljak, 2. aprila, biti raspisan tender za rekonstrukciju javne rasvjete.

“Lokalna uprava je refinansiranjem kreditnih obaveza, novim povoljnijim kreditnim zaduženjem i stvaranjem drugih pretpostavki u prošloj godini, omogućila da ove godine bude nastavljena realizacija značajnih infrastrukturnih projekata”, naveo je Adžić na sjednici Skupštine opštine.

On je istakao da je u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom pripremljen tender za rekonstrukciju vodotornja i dogradnju jednog vodoizvorišta u Žeravici, te da se u saradnji sa UNDP-om priprema tender za investiranje u tehnološko unapređenje sistema vodosnabdijevanja.

Adžić je naglasio da će sredstva za navedene investicije biti obezbijeđena iz kreditnih i izvora opštine Gradiška, te grantova međunarodnih fondova i organizacija, kao i institucija Republike Srpske.

On kaže da su za izgradnju prečistača otpadnih voda u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli, pomoću USAID-a i “Katolik rilif centra”, obezbijedili grant u iznosu od 600.000 KM, a da će opština Gradiška ulagati u izgradnju kanalizacione mreže u ovoj zoni, gdje će biti stvoreni uslovi da se na kanalizacionu mrežu priključe i stambeni objekti u Novoj Topoli.

“Od Državne razvojne agencije Slovenije imamo obećanje za grantove od 2,5 miliona KM za završetak sportske dvorane i dva miliona KM za rekonstrukciju javne rasvjete i uvođenje led rasvjete, koja će omogućiti uštede električne energije. Takođe, za ove projekte imamo obezbijeđena i grantovska sredstva od Vlade Republike Srpske od 3,5 miliona KM”, dodao je Adžić.

On je rekao da bi, ukoliko ne bude problema sa tenderskom procedurom, ugovor za nastavak izgradnje sportske dvorane mogao da bude potpisan sredinom maja.

Odbornici Skupštine opštine Gradiška, osim izvještaja o radu načelnika opštine i Opštinske uprave za prošlu godinu, usvojili su izvještaje o realizaciji Omladinske politike za 2017. godinu i o relizaciji Akcionog plana rodne ravnopravnosti na području opštine Gradiška za period 2015-2017. godina. Usvojeni su i izvještaji o stanju u oblasti vodosnabdijevanja i odvodnji otpadnih voda, upravljanju čvrstim otpadom, socijalnoj situaciji i stanju u oblasti kulture na području opštine Gradiška.

Odbornici su usvojili Nacrt Odluke o izmjanama i dopunama Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu i prijedloge odluka o uslovima i načinu obavljanja javnog saobraćaja, te visini naknada za korištenje zamljišta uz lokalne i nekategorisane puteve i ulice na području opštine Gradiška za kablovske kanalizacije za komunikacione kablove i sisteme.

Zbog gašenja Odjeljenja za ekonomski razvoj opštine Gradiška, dužnosti je razriješen načelnik ovog odjeljenja Igor Marčeta, a poslove u vezi sa razvojnim projektima ubuduće će obavljati Odsjek za razvoj u lokalnoj upravi i nedavno formirana Razvojna agencija Gradiška.

Srna, Moja Gradiška