Naslovna Kultura Knjige Rado Dimitrijević predstavio roman „Kako je sunce progutalo oblake“

Rado Dimitrijević predstavio roman „Kako je sunce progutalo oblake“

GRADIŠKA – Književnik Rado Dimitrijević predstavio je sinoć u gradiškom Kulturnom centru svoj novi roman „Kako je sunce progutalo oblake“, kojim je krunisao tri decenije uspješnog književnog stvaralaštva.

Prema riječima autora, roman je izašao iz štampe nakon četiri godine rada, 27.januara na dana Svetog Save, koji je simbol pismenosti, vjere i kulture srpskog naroda.

Dimitrijević navodi da roman donosi jednu životnu priču, sudbinu jedne porodice i jednog dječaka.

Prema njegovim riječima roman “Kako je sunce progutalo oblake“ je djelimično i autobiografski, jer kako kaže, svaki roman ima u sebi nešto lično.

-Svaka knjiga ima nešto autobiografsko, ali ono najvažnije jeste da nema dobre knjige bez istine. Ovaj roman je roman o životu, o potrazi za najvećim ljudskim blagom, a to je ljubav, istakao je Dimitrijević.

Pored autora, o knjizi su govorili recenzenti, ugledni književnici: Ranko Pavlović i Ranko Preradović iz Banjaluke.

Pavlović je istakao da je Rado Dimitrijević književnik koji uvijek iznenadi pristupom, orginalnošću i načinom na koji želi nešto da prezentuje, što se i ovaj put vidi već iz naslova knjige, koji nagoviještava da uprkos „oblačnom“ vremenu dolazi vedrina i novo ljepše doba.

-Riječ je o romanu koji ima autobiografski karakter, gdje autor prati svog junaka od treće godine života pa do završetka srednje škole. Mnogo je tu lomova, raznih obrta, gdje njegov junak Ratko odrasta u uslovima koji mu nisu naklonjeni. Istovremeno sa opisom života glavnog junaka , on vrlo vjerno opisuje život u prve dvije decenije druge polovine dvadesetog vijeka, te tako ovaj uslovno govoreći autobiografski roman prelazi u društvenu hroniku tog perioda, istakao je Pavlović.

Pavlović navodi da se radnja romana uglavnom zbiva u Banjaluci ,gdje glavni lik odrasta, ali djelimično i u Gradišci.

-Roman je pisan jezgrovito, zanimljivo i siguran sam da će imati svoje čitaoce, zaključio je Pavlović.

Roman „Kako je sunce progutalo oblake“ objavljen je u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske i Kulturnog centar Gradiška .