Naslovna Info Gradiška Radnici Ratarstva iz Nove Topole sedam godina čekaju zarade

Radnici Ratarstva iz Nove Topole sedam godina čekaju zarade

Gradiška – Stotinak radnika “Ratarstva” iz Nove Topole kod Gradiške protestnim okupljanjem juče je izrazilo nezadovoljstvo zbog neisplaćenih plata za gotovo sedam godina koliko traje stečajni postupak u ovom preduzeću, piše Glas Srpske.

Vrijednost ovog poljoprivrednog preduzeća procijenjena je na oko 30 miliona, dug za neisplaćene plate iznosi oko 1,5 miliona, a potraživanja povjerilaca oko 12 miliona KM.

Predstavnik radnika “Ratarstva” Nikola Čakalj rekao je da su 143 radnika nakon pokretanja stečajnog postupka ostala bez posla i da već sedam godina ne uspijevaju da naplate potraživanja.

– Razgovarali smo sa novim stečajnim upravnikom o problemima u firmi. Bivši stečajni upravnik vrlo malo je uradio za radnike. Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je jako loša. Izigrani smo – istakao je Čakalj i dodao da će nastaviti da se bore za svoja prava i da će tražiti pomoć Vlade RS.

Predstavnik Odbora povjerilaca Koviljka Šokčević ističe da je bilo više prilika da firma bude spasena.

– Očigledno da to nekome nije bilo u interesu – kazala je Šokčevićeva.

Stečajni upravnik “Ratarstva” Dušan Kovačević rekao je da radnici kroz stečaj žele da riješe probleme, ali da je to veoma teško, jer je to trebalo učiniti kroz privatizaciju.