Naslovna Info Gradiška Radnici Farmlanda se vratili na posao

Radnici Farmlanda se vratili na posao

Gradiška – Štrajkački odbor i menadžment farme muznih krava “Farmland” iz Nove Topole obustavili su u četvrtak štrajk.

Povjerenik za Gradišku, Srbac i Laktaše, Boško Grgić rekao da je u pregovaračkom timu tokom dva dana bilo više od 20 radnika, zajedno sa sindikalnim odborom. Većinski vlasnik “Farmlanda”, Dragan Vasiljević obećao je da će račun preduzeća biti odblokiran i da će u narednih nekoliko dana radnici dobiti dvije plate.

Vasiljević je rekao da su gotove presude na osnovu kojih “Farmland” potražuje 4,9 miliona maraka, dok su obaveze preduzeća 2,8 miliona KM. On je najavio zaposlenima da će u decembru isplatiti sva potraživanja prema njima, koja trenutno iznose  540.000 maraka.

U menadžmentu farme navode da je sve išlo dobro do 2009. godine, do kada su u infrastrukturu i razvoj farme uložili 69,7 miliona maraka, podigli kapacitete za mogućih 4.700 grla, od čega 2.500 muznih grla.

– Po osnovu solidarne odgovornosti preduzeća koja su nastala raspadom  nekadašnjeg PIK  “Mladen Stojanović”, “Farmland” je do sada platio, a da nije bio tužena strana čak  9,5 miliona maraka. To nas je vratilo nekoliko koraka nazad i zaustavilo razvoj – istakao je Vasiljević.

On je naveo da je upućen dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u kojem sindikat, između ostalog, isplatu premija, te ubrzavanje stečajnih postupaka u firmama koja su bila u sastavu PIK “Mladen Stojanović”.

Glas Srpske