Naslovna Info Gradiška PUŠTENA U RAD TRANSFORMATORSKA STANICA “GRADIŠKA DVA”

PUŠTENA U RAD TRANSFORMATORSKA STANICA “GRADIŠKA DVA”

GRADIŠKA – U Lužanima kod Gradiške danas je svečano puštena u rad novoizgrađena transformatorska stanica “Gradiška dva” čija je izgradnja koštala oko 4,5 miliona KM.

Transformatorsku stanicu jačine 110 kilovolti u rad su pustili generalni direktor “Elektroprenosa BiH” Mate Žarić i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Adžić je istakao da je novoizgrađena transformatorska stanica “Gradiška dva” veoma važna za snabdijevanje električnom energijom potrošača na području Potkozarja, te za rasterećenje trafostanica “Nova Topola” i “Gradiška jedan”.

“Veliki značaj ove trafostanice je i za budući granični prelaz, carinski terminal i most na Savi, ali i za buduću industrijsku zonu Liman”, rekao je Adžić.

Žarić je naveo da su transformatorsku stanicu izgradile kompanije iz Republike Srpske u roku od godinu dana, u okviru desetogodišnjeg plana “Elektroprenosa BiH”, zbog povećanja broja potrošača na ovom području.

On je podsjetio da je “Elektroprenos BiH” izgradio i transformatorske stanice Bužim, Šipovo, Laktaši dva, a da je u toku izgradnja ili rekonstrukcija u Bijeljini, Zvorniku, Bileći i Trebinju.

“U narednom periodu neke stvari ćemo morati doraditi kada je riječ o promjeni telekomunikacionog i skada sistema, što znači da moramo mijenjati upravljanje koje je zastarjelo”, naveo je Žarić.

On je dodao da je, u periodu kada je došao na čelo “Elektroprenosa BiH”, ova kompanija imala na raspolaganju 300 miliona KM za investicije i održavanje, od čega je realizovano oko 200 miliona KM.

“Vlasnici `Elektroprenosa BiH` su Federacija BiH sa 58,89 odsto i Republika Srpska sa 41,11 odsto udjela u kapitalu. Dogovor dioničara je da se sve investicije, prijem ljudi i raspodjela dobiti, rade na tom principu”, pojasnio je Žarić.

Govoreći o olujnom nevremenu proteklih dana, Žarić je naveo da je “Elektroprenos BiH” imao četiri veća prekida u isporuci električne energije na područjima Banjaluka-Čelinac, Kotor Varoš-Ukrina, Prijedor-Jajce i Prijedor -Bosanska Krupa, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

“Najveći problem bio je snabdijevanje Čelinca, Kotor Varoša i Kneževa koji su sedam sati bili bez električne energije”, naveo je Žarić.

SRNA