Naslovna Info Gradiška PUNO SELO VRIJEDNIH ODLIKAŠA: Mašići kod Nove Topole zaseok za primjer (FOTO)

PUNO SELO VRIJEDNIH ODLIKAŠA: Mašići kod Nove Topole zaseok za primjer (FOTO)

GRADIŠKA – Kao malo gdje, u zaseoku Radumile u Mašićima kod Nove Topole, gotovo svaka kuća puna je djece i vrijednih domaćina, njihovih roditelja i predaka koji žive u modernim kućama i bave se poljoprivredom.

Dragan Ninić, predsjednik Mjesne zajednice Mašići, inače stanovnik ovog zaseoka, ima troje djece (Milan, Ognjen i Kristina), a njegov brat Goran dvoje (Danijel i Darko).

On kaže da ovo naselje ima napretek razloga za ponos.

– U porodici Radumilo, među 11 ukućana je petoro djece. To su Bogdana, Luka, Uroš, Đorđe i Jovana. U porodici Đaković, braća Ranko i Borislav imaju šestoro djece. Rankovi potomci su Milica, Milana, Vasilije i Luka, a od Borislava su Đurđica i Dušan. Mogao bih navoditi i druge primjere, ali je to veliki posao – rekao je za Srpskainfo Dragan Ninić.

Tereni za nagradu

Ova djeca, dodaje sagovornik Srpskainfo, uzorna su u svakom pogledu. Zato su ih, uz pomoć gradske uprave, nagradili. Izgradili su sportske terene i drvenu kuću za igru i zabavu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Sva djeca žive u složnim, vrijednim i uzornim porodicama. Naše naselje je među najljepšim u Lijevče polju. Stariji na djecu prenose radne navike, ukazuju na važnost lijepog vaspitanja i marljivosti. Zato i oni mnogo doprinose napretku, rade u poljima, u plastenicima, pomažu starijima, a imaju vremena i uslova za igru – ispričao nam je Ranko Đaković, koji sa suprugom Radmilom ima četvoro djece.

Svojstveno je takođe da su među malim Mašićanima, koji su za nam pozirali u zaprežnim kolima, ispred drvene kuće u seoskom sportskom centru, svi odlikaši u osnovnim i srednjim školama.

Među stanovnicima naselja Radumile je nekoliko porodica koje su u ovo lijevčansko mesto doselile iz sela Tramošnja kod Sanskog Mosta, zasnovali domaćinstva na ledini, kažu, ali su vrijednim rukama i upornim radom uspjeli da za nekoliko decenija postanu veoma uzorni u novoj sredini. Oni se intenzivno bave proizvodnjom povrća i žita, te stočarstvom.

Sreća

Mašićani zato za svoje nove komšije često kažu da su veoma srećni, jer su svojim doseljenjem još više unaprijedili život u ovom bogatom selu, poznatom od davnina po plodnoj zemlji i vrijednim mještanima.

– Lijepo nam je u Mašićima, ovdje se živi na moderan način, ali je naša sreća najveća zato što imamo selo puno djece. To je naše najveće bogatstvo, kakvo se u ovo vrijeme rijetko gdje može sresti i vidjeti. Isto tako je važno da su naša djeca veoma dobra, poslušna i vrijedna. Oni su dobri učenici, a kod kuće uvijek rade sa starijima i pomažu u svim poslovima – kažu Veso i Drena Ninić, sa kojima su unučad cijelo ljeto radili u plastenicima i na njivi, sakupljali ljetinu i povrće.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Sada je ipak došlo vrijeme škole i oni su na novim zadacima, gdje u sveskama i dnevnicima, na radost svojih roditelja, bilježe prve petice u novoj školskoj godini.

Mali pčelari

Braća Ognjen i Milan Ninić su najmlađi pčelari u svome kraju. Oni su to zavoljeli radeći u pčelinjaku sa dedom Vesom i ocem Draganom.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– U košnice stavljamo staklene tegle i posmatramo kako u njima pčele grade saće i donose med. To nas zabavlja, kao i okopavanje malih baštica sa cvjetnim biljkama sa kojih pčele uzimaju polen – rekli su nam braća Ninići, koji dedi i baki pomažu u plastenicima, a ocu u stolarskoj radionici.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović