Naslovna Info Gradiška Pumpe zastarjele, mještani Senjaka strahuju od jačeg pljuska

Pumpe zastarjele, mještani Senjaka strahuju od jačeg pljuska

GRADIŠKA – Riješite, već jednom, problem oborinskih voda i pumpi za vodu – kažu mještani gradiškog Senjaka, naselja u kome mnogi strahuju, čak, i od jačeg pljuska zbog koga im se podrumi za tili čas napune vodom. I danas se sjećaju septembra 2014. kad je nevrijeme udarilo na grad, a bujice se sručile prema kućama i napravile štetu od koje se neki još nisu oporavili. Slali su i zahtjeve nadležnima.

Hrpu zahtjeva upućenih u opštinu i zapisnika sa sastanka građana pokazuje i predsjednica Mjesne zajednice Senjak. Naslušala se obećanja. Sa komšijama dvije godine traži rješenje, trenutno, najvećeg problema.

“Zbog nemogućnosti prepumpavanja kanalizacionih, fekalnih i oborinskih voda, to je izazvalo poplavu većeg dijela, to je izazvalo poplavu većeg dijela Senjaka, cirka oko 500 domaćinstava”, rekla je predsjednik Savjeta MZ Senjak, Gradiška Danka Mikić.

Odgovara im vršilac dužnosti direktora Vodovoda u čijoj su pumpe nadležnosti. Kaže da je kompletan sistem zastario i da su crpne stanice koje bi trebalo da odrade posao u Senjaku usko grlo, jer ne mogu da prime svu vodu. Ponešto su, kažu, popravili, pa se nadaju da se sličan scnario neće ponoviti.

“Gdje smo i na objektu prepumpne stanice Kej očistili rezervoarski prostor od 150 kubika tako da ćemo prihvatiti onaj prvi udar i bezbjedno izvršiti prebacivanje vode kad naiđe vodostaj Save na 450 i da se neće ponoviti takve greške”, rekao je Radomir Šmitran.

Tome se nadaju i mještani Senjaka. Da li je rekonstrukcija uspjela, vidjeće čim padnu prve, jače kiše.