Naslovna Info Gradiška PU Gradiška: Ukupna rasvijetljenost svih krivičnih djela iznosi 96.4%

PU Gradiška: Ukupna rasvijetljenost svih krivičnih djela iznosi 96.4%

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec oktobar 2021. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i inspektor u Odjeljenju policije Darko Novaković.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u mjesecu oktobru 2021. godine evidentirano 28 krivičnih djela, što je za 3.4% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 29 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 27 krivičnih djela ili 96.4%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 7 krivičnih djela, a rasvijetljeno 6 krivičnih djela ili 85.7%.
Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 21 narušavanje javnog reda i mira što je za 5% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 20 narušavanja. Nije evidentirano nijedno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu.

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećan je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 22.2% ili u odnosu 55:45, a evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima u kojoj je jedno lice smrtno stradalo (prošle godine 2 saobraćjne nezgode u kojima su 2 lica smrtno stradala).
Analizirajući stanje kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.
U toku mjeseca oktobra 2021. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirana su 88 migranata/ u istom periodu 2020. godine evidentirano je 226 migranata (85 migranata na području Gradiške i 3 migranta na području Srpca).

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić je istakao da je evidentirano je 28 krivičnih djela, 23 krivična djela su iz oblasti opšteg kriminaliteta, 2 krivična djela su iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, 1 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta i 2 krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U posmatranom periodu evidentirano je 8 krivičnih djela protiv imovine, što je za 38.5% krivična djela manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 13 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 7 krivičnih djela ili 87.5%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 5 krivičnih djela protiv imovine, a rasvijetljena su 4 krivična djela ili 80%.
Operativnim radom policijskih službenika otkrivena su 2 krivična djela i 6 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga.
Inspektor u Odjeljenju policije Darko Novaković je istakao da je u izvještajnom periodu evidentirano 25 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 8.7% više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 23 prekršaja, a koji su sankcionisani sa podnošenjem 5 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 21 prekršajnog naloga. Prekršaje je počinilo 35 lica, među kojima je 7 povratnika i 3 maloljetnika.
Evidentirano je 55 saobraćajnih nezgoda, što je za 22.2% više u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 45 saobraćajnih nezgoda. Od ukupno evidentirano 55 saobraćajnih nezgoda, 15 nezgoda je sa posledicama po lica, a 40 saobraćajnih nezgoda je sa materijalnom štetom.

1 lice je smrtno stradalo (prošle godine 2 lica), 3 lica su teško povrijeđena (prošle godine 2 lica) i 13 lica zadobilo je lake tjelesne povrede (prošle godine 8 lica).
Ukupno su evidentirana 1266 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što je za 11.2% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 1426 prekršaja. Podneseno je 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 1168 prekršajnih naloga.

Iz saobraćaja je isključeno 115 vozača što je za 12.7% više u odnosu na isti period prethodne godine kada su iz saobraćaja isključena 102 vozača. Od toga, 95 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola što je za 17.3% više u odnosu na uporedni period kada je isključen 81 vozač. Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 37 vozila.
Podsjećamo sve vozače na zakonsku obavezu posjedovanja zimske opreme, u periodu od 01. novembra tekuće do 01. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove.