Naslovna Info BiH Protivgradna zaštita Republike Srpske spremna za početak sezone

Protivgradna zaštita Republike Srpske spremna za početak sezone

GRADIŠKA – Protivgradna zaštita Republike Srpske spremna je za početak sezone koji je predviđen za 15. april. 

Prošla godina označena je u “Protivgradnoj preventivi RS” kao najnestabilnija i rekordna po broju ispaljenih raketa u gradonosne oblake.

Ujedno, godina je bila i test mogućnosti tog preduzeća, koje po svim parametrima prednjači u regionu. Lane je u 43 dana dejstva ispaljeno 1.497 protivgradnih raketa, a još 35 dana praćeni su oblaci posredstvom radara. Nove rakete su već nabavljene, remontovani su klasični lanseri, u toku je montaža radio-veze i proširenje na nova područja.

Tihomir Dejanović, direktor “Protivgradne preventive RS”, rekao je da će 2019. biti označena kao godina novih velikih investicija.

– Uskoro počinjemo radove na uključivanju novog meteorološkog radara na Jahorini. Radimo i na puštanju u funkciju Operativnog centra u Trebinju, koji će sa 23 automatske stanice pokrivati istočnu Hercegovinu. Širimo se i u Gradačcu i Brčko distriktu, zatim u Posavskom kantonu, a postavljamo stanice i u Milićima – kaže Dejanović.

U ovom preduzeću planiraju širenje istočno od reke Bosne, postavljanjem automatskih stanica, i uspostavljanju zajedničke radio-veze sa Hrvatskom.

– Kada mi gradonosni oblak koji dolazi sa juga oslabimo, naravno da će biti mnogo lakše hrvatskim kolegama. Naravno, i oni su tu da dejstvuju na oblake, koji preko reke Save ulaze na našu teritoriju. Mi smo pioniri i u upotrebi prizemnih generatora u ovim krajevima. Te naprave koristimo pored aerodroma i državne granice, gde ne smemo ispaljivati rakete – rekao je Dejanović.

KVALITETAN KADAR

IAKO nemaju podršku EU, gradiški meteorolozi, inženjeri i tehničari su u samom vrhu u regionu po efikasnosti i modernizaciji sistema. Dejanović kaže da su Mađarska i Rumunija od EU na ime protivgradne zaštite već dobile po 30 miliona evra.

– Mi smo u prednosti jer imamo kvalitetan stručni kadar, koji se usavršavao i u SAD, Austriji, Belgiji – rekao je Tihomir Dejanović.