Naslovna Info Gradiška Protivgradna preventiva Republike Srpske i ove godine na visini zadatka (FOTO)

Protivgradna preventiva Republike Srpske i ove godine na visini zadatka (FOTO)

SONY DSC

GRADIŠKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je prilikom današnje posjete Regionalnom radarskom centru Protivgradne preventive RS u Novoj Topoli da je zadovoljan radom ovoga preduzeća. Pašalić je naglasio da Vlada RS ulaže mnogo u ovu djelatnost, te da cijeneći stanje u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj u Republici Srpskoj ovoga proljeća nije bilo većih šteta od grada.

-U proceduri je donošenje novog Zakona o protivgradnoj zaštiti. Njime ćemo  precizirati period aktivne zaštite od grada omogućiti širenje mreže ka Semberiji i Hercegovini ,njenu modernizaciju i naravno precizirati odgovornost pri eventualnim štetama. Protivgradna zaštita ne može spriječiti pojavu grada ali može smanjiti štete od grada, rekao jeministar Pašalić.

Na pitanje o razlozima  nedavnih šteta od grada na području opštine Gradačac u Federaciji BiH, ministar Pašalić je pomenuo zabranu dejstvovanja raketama od strane BH kontrole letenja.

-Moramo se dogovoriti sa ljudima sa Tuzlanskog aerodroma. Smatramo da ne treba uvoditi zabrane dejstvovanja po oblacima kada za to ne postoji prijeka potreba, odnosno da se djeluje brže i da se pusti  djelovanje protivgradne preventive.Nedavne štete u Gradačcu najbolje ilustruju ovaj problem rekao je Pašalić.

Tihomir Dejanović,direktor Protivgradne preventive Republike Srpske rekao je da je i ova sezona krenula veoma dinamično  poput dvije prethodne. 

-Za dvanaest dana dejstvovanja u gradonosne oblake ispalili smo 549 raketa, imamo još dvije hiljade raketa za ovu sezonu što je više nego dovoljno. Imali smo problema zbog zabrane dejstvovanja od BH kontrole leta sa Tuzlanskog aerodroma. Jedan dan avion čak nije ni poletio, a mi nismo smjeli ispaljivati rakete, pa je pričinjena velika šteta na području Gradačca. Zatražili smo sastanak  sa ljudima iz Ministarstva poljoprivrede Tuzlanskog kantona i odgovornim sa Tuzlanskog aerodroma, kako bi  se odluke o korištenju  neba donosile znatno brže, rekao je Tihomir Dejanović.

Danas se čulo da je Protivgradna preventiva Republike Srpske jedina služba u regionu koja ulaže u mlade kadrove. Obučavaju se  postojeći kadrovi, stipendiraju novi,  prate se  naučna dostignuća u svijetu kako bi se moglo parirati snažnom izazovu – svjetskim klimatskim promjenama.