Naslovna Info Gradiška Proširenje vodovodnog sistema u Gradiški

Proširenje vodovodnog sistema u Gradiški

Mićo Ristić, direktor ovog preduzeća rekao je prilikom završetka glavnog voda dužine tri kilometra od Dušanova do Mašića, da je poskupljenje opravdano i nezaobilazno.

-Kubik vode u Gradiški odnosno područjima udaljenim više od 20 kilometara od grada, košta 0,99 KM. To znači da hiljadu litara vode treba ispumpati, podići u bazen visok 40 metara, hlorisati i dopremiti za ovu cenu. U poređenju sa kutijom cigareta, to je mnogo jefinije – naveo je Ristić rekavši da će novac obezbeđenjen poskupljenjem vode utrošiti za proširenje mreže te izgradnju novog vodotornja u Žeravici kod Gradiške.

-To je neophodno jer stanovništvo u Lijevču i selima ispod Prosare, kao što je Jablanica, koristi nekvalitetnu vodu ili je nema dovoljno – zaključio je direktor Ristić. U KP „Vodovod“ kažu da su za izgradnju primarne mreže u Mašićima potrošili 175.000 KM vlastitih sredstava ali naveći deo te sume planiraju vratiti u svoju kasu naplatom od domaćinstava. Za sada računaju da će priključak koštati 1.300 KM od čega se, kako je naglasio Ristić, čak 1.000 KM odnosi na učešće za izgradnju glavnog voda.

U Opštini Gradiška najavljuju i druge, kapitalne investicije u oblasti vodosnabdevanja i komunalija. Zoran Latinović, načelnik Gradiške kaže da oni uskoro očekuju dolazak ekipe Evropske investicione banke koja će raditi studiju izvodljivosti vodotornja, vodovodnih instalacija i  prečistača takozvanih otpadnih voda u Mačkovcu.

-To je dugoročno rešenje koje predviđa izmeštanje odvoda za fekalije nekoliko kilometara nizvodno od grada. Što se tiče projekta novog vodotornja, moguće je da su postojale greške na šta ukazuje opozicija u lokalnoj Skupštini. Zato i radimo reviziju. U ekipi će biti vrhunski stručnjaci iz Srbije. Oni će uraditi analize studije izvodljivosti u cilju otpimalnijih troškova – pojasnio je načelnik Latinović. On ne negira da je komunalni sistem zapušten tvrdeći da „više od 20 godina nije bilo većih zahvata zbog loših sistemskih rešenja i nedostatka sredstava“.

ATF:

Pogrešna rešenja i procedure

U Klubu odbornika SNSD-a smatraju da je sadašnja lokalna vlast zaustavila izgradnju komunalne infrastrukture, da malo radi a mnogo obećava. -Imamo samo započetu investiciju u pravcu Kozinaca od 800 metara i primarni vod od Dušanova do centra Mašića od tri kilometra. Promašena su tehnička rešenja te urađene pogrešne procedure prema EIB-u, što je zaustavilo najavljene investicije u inat pozitivnim skupštinskim odlukama – smatraju u SNSD-u.