Naslovna Kultura Knjige Promovisani ‘Gradiški zbornik’ i ‘Istina o Srbima’ (FOTO)

Promovisani ‘Gradiški zbornik’ i ‘Istina o Srbima’ (FOTO)

GRADIŠKA – Dvadesetprvi broj ‘Gradiškog zbornika’, časopisa za društvena pitanja , i dvadeset četvrti broj zbornika ‘Istina o Srbima’, promovisani su večeras u Kulturnom centru Gradiška.

Govoreći o ovogodišnjem ‘Gradiškom zborniku’, Bojan Vujčić, urednik ovog časopisa, rekao je da su između korica smješteni radovi iz istorije, književnosti, etnografije, sociologije, muzike i po prvi put iz oblasti konzervacije.

Tu je i rubrika sjećanja u kojoj je odata dužna pažnja uglednim profesorima Lazaru Bavrliću i Divni Vukašinović.

-Zanimljivo je da su za ovogodišnji broj svoje radove poslali bivši urednici ‘Gradiškog zbornika’, Slobodan Nagradić,Gojko Vujanović i Milenko Gagić. U ovom broju zastupljeni su i članovi redakcije Zora Malešević,Gojko Vujanović i Dario Drinić, rekao je Vujčić.

Predsjednik gradiške “Prosvjete” Radana Vila Stanišljević rekla je da konkurs “Istina o Srbima” traje više od dvije decenije i jedini je takav literarni konkurs u Republici Srpskoj čiji je najveći kvalitet to što je u pristiglim radovima uvijek dominantna ljubav.

Stanišljevićeva je istakla da Gradiška može da bude ponosna na to što “Gradiški zbornik” i “Istina o Srbima” predstavljaju jedinstvenu tvorevinu na jezičkom prostoru srpskog jezika.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da “Gradiški zbornik” ostavlja pisano svjedočanstvo o događajima, ličnostima i svemu što se dešavalo u ovom gradu, a da o kvalitetu zbornika “Istina o Srbima” govori veliki broj pristiglih radova sa srpskog govornog područja.

Ilićeva je istakla da će Gradska uprava Gradiška i dalje podržavati izdavanje ovih zbornika, napominjući da je veoma važno da i u narednim godinama zadrže kvalitet.

U najnovijem ‘Gradiškom zborniku’ oglasile su se i mlade gradiške snage, Minja Šukalo i Radost Galonja Krtinić, ali i pisci od renomea Rado Dimitrijević, Željko Galonja, Stevka Kozić Preradović, Ljiljana Vujić Tomljanović, Nedeljko Ninković i drugi.

Ako je sadržaj ‘Gradiškog zbornika’ za svaku pohvalu, onda je red pohvaliti i korice, koje su tvrdog poveza, čiji je autor slikar Aleksandar Obrenović. Naslovnu fotografiju potpisuje mladi autor Zoran Pilipović.

I stručni žiri zbornika ‘Istina o Srbima’ imao je pune ruke posla. Od stotinjak pristiglih radova nagrađeno je šet, po tri za poeziju i prozne radove.

Prvu nagradu za pjesmu ‘Mačkov kamen’ dobio je Milan N.Kuzmić iz Doboja, pjesma ‘Kovanice koso’, domaćeg autora Boška Grgiće je drugonagrađena, a pjesma ‘Kule od pijeska’, iz pera Ljiljane Vujić Tomljanović dobila je treću nagradu.

U oblasti proze prvu nagradu ‘odnijela’ je priča ‘Panj’, banjalučkog književnika Vasilija Karana, drugonagrađena je priča ‘Ruke moje bake’ gradiškog književnika Rade Dimitrijevića, a ‘Zapis o umiranju’, priča Momčila Spasojevića iz Čelinca je trećenagrađena.

U zborniku su štampani i odabrani radovi, a zastupljeni autori u ovom broju su Nebojša Ivaštanin, Branka Papić, Aleksandra Mrakić, Ratko Popović, Kristina Milutin, Živko Đuza, Biljana Kecman, Nebojša Ristić, Vasilije Karan i Vasilije Šajnović.

Recenziju zbornika ‘Istina o Srbima’ potpisuju Milenko Gagić, Danica Glamočanin i Radana Vila Stanišljević, a izdavač oba zbornike je SPiKD ‘Prosvjeta’ Gradiška.

Foto galerija: