Naslovna Kultura Knjige Promovisana knjiga „Žene Gradiške“ Desanke Rađević

Promovisana knjiga „Žene Gradiške“ Desanke Rađević

GRADIŠKA – Predsjednica Udruženja „Žena i porodica“ Desanka Rađević promovisala je večeras knjigu „Žene Gradiške“. Kroz 79 pojedinačnih priča o ženama Gradiške Rađevićeva je sa saradnicima opisala mjesta, način života, borbu za život, ali i priče o herojstvu, ljubavi, pravdi i nepravdi.

Profesorica Desanka Rađević rekla je da je ovo samo prvi korak i da treba ići dalje.

– Pripremajući ovu knjigu saznali smo da je u Gradišci 40 godina živjela žena-heroj Sovjetskog saveza. Riječ je o dobro poznaoj sestri Tonji. Nju je u njemačkom zarobljeništvu oženio i doveo jedan Gradiščanac. Ili Ružica Dizdarević koja sada ima 92 godine i koja je u Gradišci osnovala sanitarnu službu. Ona je bila jedina žena sanitarni inspektor u cijeloj BiH – rekla je Rađevićeva.

U knjizi su predstavljene i žene koje su se istakle kroz humanitarni rad, poput Jovanke Bogojev, partizanke, koja je iz rata izašla sa činom majora, potom istaknute profesorice, doktorice, ali i žene sa sela koje su prednjačile i „vukle naprijed“.

Osim Desanke Rađević, koja je priredila knjigu, o ovom zanimljivom književno-dokumentarnom poduhvatu govorile su Ljiljana Gvozden, Zora Maleševič, Snježana Gvozden i književni kritičar Milenko Gagić.

Koliku je pažnju izazvala ova knjiga, najbolje potvrđuje činjenica da je promocija održana u velikoj Sali Kulturnog centra u Gradišci. Prvi susret sa knjigom „Žene Gradiške“ ostvarilo je više od 150 Gradiščana.

Autor: B. Grgić