Naslovna Kultura Knjige Promovisana knjiga poezije “Osjenčena tišina” Branke Blagojević (FOTO/VIDEO)

Promovisana knjiga poezije “Osjenčena tišina” Branke Blagojević (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška sinoć je predstavljena knjiga poezije “Osjenčena tišina”, zavičajnog pisca Branke Blagojević.

Pored autora govorila je i profesorica književnosti Radana Vila Stanišljević.

-Zbirka „Osjenčena tišina“ je njena prva zbirka. Ja sam u mom razmatranju njenih pjesama napisala: ,,ovo su prve, bilo koje da objavi poslije, a objaviće – neće biti prve”. Radila je u četiri odjeljka. Radila je zemlju, vodu, vazduh i vatru. Radila je neobične pjesme. Originalna je. Nije imala uzora, nije ni trebala da ga ima. Pisala je onako kao što je osjećala. To je najveća vrijednost njene poezije. Ne gledam ja njenu poeziju da bi je ocjenjivala i procijenjivala, jer je to nepošteno za umjetnika da se radi. Ja sam čitala njene pjesme da bi mi donijele radost, a one će donijeti radost svakome ko ih bude čitao – istakla je profesorica Stanišljević.

Prema riječima Blagojevićeve knjiga sadrži oko sedamdesetak lirskih pjesama, a počela je da piše od djetinjstva.

-Davne ’99. sam poželjela da ostvarim ovaj san, koji je danas ugledao svjetlo dana i pretvoren je u realnost. Razne su tematike, ali eto mogu da kažem da je najčešće ljubavna i rodoljubiva tematika, ima i određenih misaonih, također pišem i dječiju poeziju. U budućnosti se nadam nekoj knjizi poezije za djecu – rekla je Blagojevićeva.

Nagrade

-Bilo ih je dosta, ali nekako najdraža mi je ova posljednja koju sam dobila. Međunarodna nagrada „Suze Kozare“ za pjesmu „Ostao sam sam 1942.“, osvojila sam drugo mjesto. Bilo ih je u Beogradu, na Međunarodnom konkursu, moje tri pjesme su osvojile treće mjesto. Moje pjesme su prevedene i na romski jezik i objavljene u antologiji „Jatagan mala“ i također sam u Mrkonjić Gradu osvojila nagradu najoriginalnije ljubavne pjesme – naglašava Blagojevićeva.

Za muzički dio programa su bili zaduženi učenici Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić” iz Gradiške Sara Zeničanin, klavir, Kristina Brkić, violina i Karla Obradović, solista.

Foto galerija:

Video: