Naslovna Kultura Knjige Promovisana knjiga „Ljubav u zarobljeništvu“ u Gradišci

Promovisana knjiga „Ljubav u zarobljeništvu“ u Gradišci

GRADIŠKA – U Kulturnom centru u Gradišci sinoć je promovisana knjiga „Ljubav u zarobljeništvu“ autora Sime Purgića.

Knjiga „Ljubav u zarobljeništvu“ je napisana prema istinitim motivima koje je prikupio od ratnih zarobljrnika Drugog svjetskog rata, gdje govori o robovanju i ljubavlju.

Purgić je naveo da je roman pisao u prvom licu lokalnim govorom centralne Bosne, čime kako kaže, knjiga dobija na autentičnosti.

-Ljubav u zarobljeništvu je roman od 23 poglavlja u kome je glavni lik Velimir Lazić zvani Veles govori o mržnji, strahu, ali i ljubavi koja na kraju pobjeđuje – rekao je Purgić.

Dvadesetogodišnji Veles, neškolovani radnik pilane, seljak iz sela u plizini Travnika, 21. aprila 1941. godine kao pripadnik Kraljevske vojske.

Biva zarobljen od strane njemačkog okupatora, prebacuju ih u njemački grad Verpomen blizu Baltičkog mora, te proglašavaju ih vojnim zarobljenicima i oduzimaju im imena i prezimena, a Veles je postao samo broj 9977.

Recezent knjige Nedeljko Babić rekao je da je ovaj roman poslije postanka Petrijinog venca Dragoslava Mihajlovića, prva knjiga koja je puna ljudkosti i koja se mora pročitati još jednom.

Nakon Gradiške, roman „Ljubav u zarobljeništvu“ biče promovisan i na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, a u planu je i prevod na njemački jezik.