Naslovna Info Gradiška Promet nekretnina pao na niske grane u Gradišci

Promet nekretnina pao na niske grane u Gradišci

GRADIŠKA – Ponuda nekretnina u Gradiški ove godine je velika ali je potražnja veoma loša, saglasni su sagovornici “EuroBlica” u nekoliko lokalnih agencija.

Oni tvrde da je tokom 2015. godine u Gradiški na prodaju oglašeno hiljade kuća, stanova, poslovnih prostora i građevinskih placeva a da je kupljeno sasvim malo. Slobodan Bencuz, agent za nekretnine smatra da je, po tom pitanju, ova godina najteža u poratnom periodu.

-Nema ni gradnje ni trgovine, mada je ponuda neverovatno velika. Svakodnevno imamo u ponudi mnogo kuća, posebno u prigradskim naseljima, potom stanove i poslovne prostore, građevinsko i poljoprivredno zemljište – kaže Bencuz. On napominje da su cene korištenih stanova od 700 – 1.100 KM a novih od 1.100 do 1400 KM.

Karakteristično je, kažu u agencijama za nekretnine, da placeve niko ne traži zbog visokih dažbina prilikom izgradnje porodičnih kuća i drugih objekata.

-Za sada, manjina koja se odlučuje za kupovinu stambenih kvadrata, osim manjih stanova, opredeljuje se isključivo za jeftinije kuće, po cenama od 50.000 do 70.000 KM – navode u gradiškim agencijama za nektetnine. Nekoliko građevinskih preduzeća zato je poslove svelo na minimum a mnogi su se preorentisali sa zidarskih na molerske poslove, zadržavajući samo manje grupe radnika. U lokalnoj upravi navode da je ovde do skora najviše zaposlenih bilo u oblasti građevinarstva ali je to sada drastično opalo. Vojislav Škrbić, profesor ekonomije u Visokoj školi “Primus” u Gradiški smatra da je došlo do sveopšteg pada ekonomske moći stanovništva, što se odražava i u sektoru stanogradnje odnosno prometa nekretnina.

-Ponuda višestruko prevazilazi potražnju zato što su mnogi svoju ušteđevinu uložili u nekretnine. Verovali su da će rentama, prvenstveno stanova i poslovnih prostora uvećati svoj kapital ali se to nije dogodilo – kaže profesor Škrbić. On podseća da ulagači nisu imali drugog izbora, “nisu znali gde da osim stanova, kuća i poslovnih prostora ulože ušteđevinu odnosno novac jer je bankarski sektor nestabilan a takođe nedostaju kvalitetni programi u privredi”.

– Sada se to vraća na najlošiji način. Vlasnici nekretnina shvatili su da one propadaju, državne dažbine moraju plaćati, nemaju načina da stambene kvadrateih iznajme ili iskoriste a njihova vrednost pada. Zato sada pokušavaju panično da to rasprodaju svesni novog gubitka ali zbog ekonomske krize, ni to se ne pokazuje kao dobro rešenje –

pojašnjava profesor Vojislav Škrbić smatrajući da će tako biti sve dok Vlada RS i lokalne zajednice ne obezbede dobru ekonomsku politiku te prepoznaju interese građana, vlastite resurse, mogućnosti i potrebe tržišta.

Milan Pilipović EuroBlic