Naslovna Info Gradiška Projekat Development through DIHs: Partneri sve bliže preduzetničkim centrima umjetne inteligencije

Projekat Development through DIHs: Partneri sve bliže preduzetničkim centrima umjetne inteligencije

Projekat Development through DIHs koji Grad Gradiška, kao vodeći aplikant, sprovodi u saradnji sa Gradom Daruvarom i Lipikom (Hrvatska) te Opštinom Kotor (Crna Gora) ulazi u svoju završnu fazu.

U prethodnom periodu, Grad Gradiška je u potpunosti realizovao aktivnosti adaptacije i opremanja prostora budućeg Digitalnog Inovativnog HUB-a koji se nalazi na četvrtom spratu „Crvene zgrade“.

Kod ostalih partnera, iz Hrvatske i Crne Gore, u toku su završni radovi na adaptaciji objekata u kojima će biti smješteni digitalni inovacijski centri, a dodatna vrijednost nove poslovne infrastrukture osiguraće se nabavkom moderne informatičke opreme, neophodne za sticanje specifičnih znanja i vještina za buduće start-upove, freelancer-e i sve druge zainteresovane strane.

Takođe, po okončanju radova na adapaciji i opremanju prostora, sve partnerske institucije organizovaće besplatne sertifikovane edukacije. U tom kontekstu, Grad Gradiška i Opština Kotor organizovaće edukacije iz programskih jezika Java i Phyton, Grad Daruvar sertifikovanu edukaciju iz programskog jezika Phyton i edukaciju za program Fusion 360 basic, dok će Grad Lipik organizovati sertifikovane edukacije za Front end developeri za 3Ddizajnere kao i edukaciju za program Fusion 360 basic.

Projekat se finansira sredstvima Evropske unije, odnsono putem Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Implementacija projekta, započeta je 01.08.2020. godine i trajaće do 31.07.2022 godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.487.795,35 EUR od čega gradu Gradiška pripada budžet od 290.530, 96 EUR. Evropska unija obezbjedila je 85 % sredstava, dok je preostalih 15% obaveza partnera.

Izvor: Grad Gradiška