Naslovna Info Gradiška Program u okviru “Gradiške jeseni 2021”

Program u okviru “Gradiške jeseni 2021”

GRADIŠKA – Povodom Krsne slave grada Gradiška u utorak, 21.septembra 2021. godine u hramu Pokrova Presvete Bogorodice služiće se Sveta Liturgija sa početkom u 09.00 časova.

Osvećenje slavskog žita i kolača predviđeno je u 10.30 časova, dok je polazak Slavske litije gradskim ulicama predviđen ispred hrama Pokrova Presvete Bogorodice u 10.45 časova.

Navedenog dana, održaće se i Sajam kuće Lijevča i Potkozarja na Trgu Čubrilovića od 09.00 do 15.00 časova.

U okviru programa „Gradiške jeseni 2021“ 21. septembra sa početkom u 14.00 časova, na gradiškom hipodromu, održaće se i Konjičke igre, izložba konja, fijakera i konjičke opreme.


U okviru programa „Gradiška jesen 2021“ u srijedu, 22. septembra 2021. godine Grad Gradiška će se pridružiti Evropskoj inicijativi „U grad bez automobila“ zatvaranjem dijela Vidovdanske ulice u periodu od 10.00 do 12.30 časova, uz priređivanje određenih sportskih i zabavnih sadržaja za najmlađe stanovnike našeg grada.


Kulturni centar Gradiška

Predstavljanje izdanja knjiga:

*Žrtve ustaško-nacističkog genocida, 1941-1945. godine, sa područja opštine Gradiška/Bosanska Gradiška

*Poginuli borci NOB-a i saradnici NOP-a 1941-1945, sa područja opštine Gradiška/Bosanska Gradiška koje su sastavni dio naučno-istraživačkog projekta “Istorija Gradiške/Bosanske Gradiške i njene okoline”.


Kulturni centar Gradiška

Izložba slika “Pogled u budućnost”, autora Srđana Vidovića biće otvorena u utorak, 21. septembra 2021. godine sa početkom u 19 časova u Kulturnom centru Gradiška.

Srđan Vidović – rođen u Gradišci 1977. godine. osnovnu školu i Gimnaziju završio u rodnom gradu, a studije informatike na Vojno Tehničkoj Akademiji u Beogradu.

Slikarstvo ga privlači od djetinjstva. Amaterski slika još od gimnazijskih dana, a intenzivnije nakon povrede koju je doživio prije 10 godina, 2011.

Slikanje mi pomaže da izrazim ideju, misao i emocije. Najviše koristim uljane boje, akril i drvene pastele.


Gradsko pozorište Gradiška

Pozivamo vas da u četvrtak 23. 09. 2021. godine u 20 h u maloj sali Kulturnog centra dođete na predstavu “Otvarač za konzerve” Gradskog pozorišta Gradiška.

U ovoj komediji koju je režirao Stojan Matavulj glume Admir Mešić i Draško Vidović. Sa radnjom predstave mnogi će se moći identifikovati jer na neki način govori o trenutnoj situacija, o dvojici ljudi u jednoj vrsti karantina i izolacije.

„Situacija gdje su dva čovjeka usljed svjetske kataklizme nedefinisane, tačnije eksplodirala je fabrika žvaka i one su zaljepile cijeli svijet, ostala su dvojica koja se bore kako da prežive u tom podrumu“. Cijena ulaznice je 7 KM.


Zavičajni muzej Gradiška

U petak, 24. septembra u 11 časova će biti otkrivena spomen – ploča Đurađu Vučetiću, trgovcu iz Mrčevaca, koji je 1949. godine na školovanje u Beograd odveo preko 300 dječaka i djevojčica iz Potkozarja i Lijevča polja.

Taj čin je i danas, na polju humanosti, jedan od najvećih u istoriji gradiške opštine.

Spomen – ploča će biti otkrivena na zgradi porodične kuće Subotića (preko puta dječijeg vrtića „Lepa Radić“).