Naslovna Info Gradiška PROGLAŠENI POBJEDNICI FESTIVALA “ZDRAVOFEST 2015”

PROGLAŠENI POBJEDNICI FESTIVALA “ZDRAVOFEST 2015”

U Gradišci je danas održan osmi festival tradicionalne gastronomije i kulturne baštine ‘’Zdravofest 2015’’.

Na Zdravofestu koji je održan u gradskom parku u Gradišci pored rijeke Save, organizovano je gastro takmičenje lovaca i ribolovaca, izložba zdrave hrane i tradicionalne kuhinje, te izbor najbolje rakije, kao i promocija domaćih vina i sokova, pčelinjih i drugih eko proizvoda.

Sve to upotpunjeno je prigodnim  kulturno-umjetničkim  programom, izložbom etno radova i suvenira i izložbom cvijeća i cvjetnih aranžmana.

Na ovogodišnjem “Zdravofestu”, prvo mjesto u kategoriji lovački kotlić osvojila je ekipa Lovačkog udruženja “Lijevče” iz Nove Topole. Drugo mjesto pripalo je  ekipi Srednje stručne i tehničke škole Gradiška a treće Lovačkom udruženju “Ljubija” iz Prijedora.

U kategoriji riblji kotlić, prvo mjesto osvojila je ekipa “Četiri mušketira”, drugo  ekipa “Naša Jablanica” a treće “Stari mlin majur”.

Vođa ekipe “Četiri mušketira” Aleksandar Bižić, rekao je da ova mlada ekipa učestvuje na “Zdravofestu” svih osam godina. Stalno su među tri prvoplasirane ekipe, a prije par godina osvojili su i prvo mjesto u  kategoriju lovački kotlić.

“Za dobar riblji kotlić važno je da imate najmanje šest vrsta kvalitetne ribe, a sve ostalo su tajne kuvarske ekipe. Ipak, navejžnije je da je ekipa složna”, nagalsio je Bižić.

Načelnik opštine, Zoran Latinovič, rekao je da je ovo jedan od festivala sa najvećim brojem učesnika i dobra prilika da se građani druže i da predstavnici raznih udruženja i organizacija pokažu svoja znanja i umijeća  u pripremanju hrane i ručnih radova.

On je naglasio da na Zdravofestu ove godine učestvovalo oko 50 gastro takmičara i izlagača iz Gradiške, Srbije, Slovenije i Hrvatske. “

“Raduje me činjenica da Gradiška kao pogranično mjesto može da pokaže da je dobar domaćin, da u svim segmentima života imamo pomake i da će i tokom godine kroz sajmove voća i povrća poljoprivrednici moći da prezentuju domaće proizvode i svoje potencijale za približavanje ka EU”, rekao je Latinović.

Radio Gradiška