Naslovna Info Gradiška Profesorski sto u kafani „AS“ u Gradišci

Profesorski sto u kafani „AS“ u Gradišci

GRADIŠKA – Ne postoji objektivni razlog koji može spriječiti penzionisane profesore Kasima Dubičanca i Hikmeta Hadžialagića i ekonomistu Smajila Bošnjaka da ne dođu u kafanu i ne zauzmu svoje mjesto. Na spratu tržnog centra u Gradišci, prvi sto prepoznatljiv je po ustaljenim gostima. Za narav im zna šef kafane Nedžad Kovačević. 

I dok samokritični Smajil Bošnjak kaže da njih trojica izuzev konobara imaju blizu 300 godina, profesor Kasim kaže da se obraduje susretu sa bivšim učenicima, a Hikmet priznaje da su svojevrsni politički analitičari.

-Ovdje uz kafu obnavljamo sjećanja iz mladosti i djetinjstva. Nedžad je odličan ugostitelj i svestran čovjek. Svaki dan nam ispriča ribarsku priču i pokaže snimak na telefonu, i mi mu kao nekada u školi ocijenjujemo. A što se mojih radnih aktivnosti tiče, prve korake sam napravio u novotravničkom „BNT“,kao mašinski tehničar. Potom sam u Rijeci diplomirao i radio sam kao profesor u Gradišci, priča Kasim Dubičanac, za koga kažu da je bio strog, ali veoma pravedan nastavnik.

Kasim dodaje da se obraduje susretima sa bivšim učenicima. Svakodnevni su i bivši učenici mu se javljaju. Do sada nije imao ni najmanju neprijatnot prilikom tih susreta.

Hikmet Hadžialagić je radio kao profesor samo četiri godine. Ali je zato u više mandata bio direktor. I to u dva grada, u Gradišci i Šamcu. Priznaje da osim sjećanja za kafanskim stolom analiziraju i aktuelnu politiku.

-Ako mi ne govorimo o politici, onda će politika o nama. Veoma smo kritični u političkim razmišljanjima, mogli bimo političarima davati korisne savjete. Četiri godine sam predavao, a po osam godina sam bio direktor ovdje i u Šamcu. Bio sam tolerantan i vjerovao u ljude. Zato mi prijaju njihova javljanja, priznaje Hadžialagić.

Na pitanje za sve trojicu da li primijete lijepu damu, smijeh je zamijenio pozitivan odgovor.

-Ma zbog toga smo najviše ovdje, na samom ulazu.Politika je u drugom planu, rekao je uvijek nasmijani profesor Hadžialagić.

Nedžad Kovačević, šef restorana u koji profesori redovno dolaze, kaže da ne odvaja goste, ali da su mu Kasim, Hikmet i Smajil među najdražim posjetiocima.

-Od njih čovjek može svašta čuti, mnogo toga naučiti i saznati.Dobro je da grad ima ovakve ljude, a mi goste. Njihov sto zrači humorom i mudrostima, ja ih pamtim, po neku mudrost zapišem i prepričam, rekao je Kovačević.

Autor: Boško Grgić