Naslovna Info Gradiška Problemi zbog loše odvodnje u Kozincima kod Gradiške: Kuće plivaju u fekalijama

Problemi zbog loše odvodnje u Kozincima kod Gradiške: Kuće plivaju u fekalijama

GRADIŠKA – Veći deo stanovništva prigradskog naselja Kozinci kod Gradiške ugroženo je fekalijama.

Uzrok ovog problema su presečeni odvnodni kanali te visok nivo podzemne vode. Saša Lazić, predsednik MZ Kozinci smatra da fekalije koje su se razlile po baštama pa čak ušle u pojedine kuće predstavljaju veliku opasnost od zaraze.
-Meštani Kozinaca, jednog od najvećih naselja gradiške opštine su zabrinuti. Nekontrolisanom izgradnjom kuća i drugih objekata na mestima gde su pre postojali kanali, celi sistem odvodnje je blokiran – kaže Lazić uz napomenu da ovde još nije izgrađen kanalizacioni sistem. Zato je zatražio pomoć od lokalne uprave kako bi, bar na ključnim mestima, hitno pronašli rešenje.
-U Odelenju za urbanizam i građevinarstvo obećali su da će nam pomoći. Razmatra se mogućnost ugradnje betonskih cevi velikog profila kojim bi takozvane otpadne vode mogle da isteku u Savu – pojasnio je Saša Lazić, inače odbornik u SO Gradiška. Meštani Mira Sukara i Veselin Arambašić kažu da je sadašnja situacija u njihovoj ulici nepodnošljiva.
-Prljava voda a posebno feaklije iz septičkih jama koje prelevaju i teku na sve strane, šire nepodnoošljiv smrad. Godinama ukazujemo na isti problem ali ga niko ne rešava. Posle svake kiše a posebno za vreme povećanog vodostaja Save, ovde se ne može živeti – kazala nam je Mira Sukara. Njen komšija Veselim koji je u Kozincima, posle izbeglištva izgradio kuću je očajan.
-U nekoliko kuća i pomoćnih objekata ušla je voda noseći smeće i otpad. Kod mene je gotovo došlo do praga a potopljeni su i šahtovi za pitku vodu. Na daleko se širi smrad – požalio se Veselin Arambašić. Ostali Kozinčani kažu da su umorni od stalnih ukazivanja na svoje poteškoće te ne veruju da se bilo šta može uskoro preomeniti u njihovu korist. Predstavnici Opštine Gradiška su više puta upozorili na loše održavanje kanala a posebno neplansku gradnju u prigradskim zonama. Mnogi kanali su delimično zatrpani a naknadna rešenja su skupa i teško provodiva, navode predstavnici lokalne vlasti. Inače, sredstvima Ministarstva poljoprivrede RS, JP “Vode Srpske” i međunarodnim donacijama rekonstruisana je kanalska mreža u Lijevče polju te popravljene crpne stanice ali je ostao nerešen problem u urbanim delovima.

Jeftiniji priključci na kanalizacionu mrežu
KP “Vodovod” odlučilo je da smanji cene priključaka na kanalizacionu mrežu u naseljima Lipovača, Stočna pijaca i Kruškik. Do kraja ove godine cena je 900 KM plus 130 KM za radove. Olakšica je i plaćanje u ratama. Do sada je cena priključka iznosila 2.000 KM ali se u navedenim naseljima na nedavno izgrađenu primarnu mrežu priključilo samo 88 domaćinstava.

Milan Pilipović EuroBlic