Naslovna Info Gradiška Problemi zbog dece sa posebnim potrebama iz Gradiške: Roditelji žele školovanje u...

Problemi zbog dece sa posebnim potrebama iz Gradiške: Roditelji žele školovanje u Banjaluci

GRADIŠKA – Udruženje za pomoć deci sa smetnjama u razvoju protivi se predlogu Opštine da od iduće školske godine oni nastavu pohađaju u Gradiški umesto u banjalučkom Centru „Zaštiti me“.

U Gradiški nema uslova za školovanje ove dece, smatraju u navedenom udruženju. Ukoliko lokalna uprava bude na tome insistirala, kaže njegov predsednik Dragoslav Šinik, oni će organizovati proteste te druge vidove iskazivanja nezadovoljstva.

-Nismo uvereni da naša deca mogu imati adekvatno obrazovanje u Gradiški. Ovde se zagovaraju tri obrazovna nivoa koji obuhvataju uzrast do 15 godina umesto četiri, kao u Centru “Zaštiti me”, gde obrazovanje traje do 18 godina života – smatra Šinik.

Gradiško udruženje za pomoć deci sa smetnjama u razvoju najavljuje žalbu Ministarsvu zdravlja i socijalne zaštite RS, ukoliko ne bude razumevanja za njihove predloge. Vujadin Miljić, načelnik opštinskog Odelenja za društvene delatnosti smatra da će u gradskoj OŠ „Vasa Čubrilović“ i takozvanim strateljskim kućama uskoro biti stvoreni dobri uslovi za obrazovanje ove kategorije učenika.

– Prošle godine otvoren je Dnevni centar a tokom aprila opremićemo i senzorsku sobu. Imamo stručno osoblje, adekvatne prostorije i druge uslove za kvalitetno školovanje ove dece – kazao je Miljić napominjući da je njihov predlog ekonomski prihvatljiviji od dosadašnjeg načina školovanja u Banjaluci.

On ističe da će konačnu odluku o mestu školovanja mentalno nedovoljno razvijenih učenika iz Gradiške doneti resorno ministarstvo RS na osnovu preporuka opštinske komisije.

U toku je provera sposobnosti kandidata i uslova rada, nakon čega će biti jasnije u kojem pravcu će se rešavati ova problematika. Izvesno je, navode u gradiškoj Opštini, da prevoz i školovanje neće doći u pitanje bez obzira na ishod pregovora i suprotstavljene stavove po ovom pitanju.

U Centru za socijalni rad takođe smatraju da su u Gradiški stvoreni dobri uslovi za školovanje dece sa smetnja u razvoju.

-Uvek ćemo podržati uslugu koja je stručna i racionalna. Smatram da na lokalnom nivou imamo integrisan proces koji je praktičniji i jeftiniji pa čak i kompletniji od dosadašnje prakse.

U okviru toga je dnevno zbrinjavanje i rad u senzorskoj sobi te rad sa roditeljima – kaže Suzana Šormaz, direktorica Centra za socijalni rad napominjući da prevoz do Banjaluke godišnje košta 56.000 KM.

Na spisku 149 dece sa smetnjama u razvoju

Od 149 dece 11 je smešteno u internatu “Zaštiti me” a sedmoro uz roditeljsku pratnju svakodnevno putuje na nastavu u Banjaluku.

Milan Pilipović EuroBlic