Naslovna Info Gradiška Problemi vlašićkih nomada u Lijevče polju: Meštani opasniji od vukova i medveda

Problemi vlašićkih nomada u Lijevče polju: Meštani opasniji od vukova i medveda

GRADIŠKA – Za nomade koji su stotine ovaca zimus sa Vlašića doterali na ispašu u okolini Banjaluke, veću opasnost od vukova i medveda koji ih prate u stopu, predstavljaju meštani.

Oni noćima pokušavaju pokrasti jaganjce i ovce, zbog čega dolazi i do fizičkih obračuna. Stojan Nikodinović, Dimitrija Pavlović, Alen i Fahrudin Pipić zabrinuti su za 600 ovaca koje su doterali u ravnicu. Putuju petnaestak dana boreći se sa svakojakim neprilikama.

-U našem kraju sneg je odavno zabeleo. Sada je dubok više od jednog metra. Velike su i hladnoće, vetar ne popušta. Oklevali smo da što duže ostanemo na Vlašiću ali je zima uranila. Nije bilo druge mogućnosti nego zaodenuti toplu odeću, obuti duboke čizme, na glavu navući vunene kape pa put pod noge – priča Grujo Stojanović iz Kneževa kojeg smo sreli u Donjoj Jurkovici kod Nove Topole.

On se žali da noćima ne smeju zaspati zbog lopova i divljih zveri. Vukovi i medvedi su im stalno za petama a njive pod seoskim stražama.

-Sve je pod pšenicom, ostale su slobodne samo šikare i manji pojas pored autoputa. Imamo stalni problem i sa meštanima koji ne dozvoljavaju ovcama da ulaze u njihove posede, misle da će napraviti neku štetu. Nekada smo išli preko Save u Slavoniju ali od kada je Jugoslavija propala i nama se smračilo ispred očiju – zaključio je Dimitrija Pavlović koji brine i o nekoliko ovčarskih pasa.

Oni mnogo pomažu, dežuraju noću, upozoravaju na opasnost od vukova, krvoločnih pasa ali i kradljivaca. Kaže da ga je nedavno toljagama napao jedan meštanin kojeg je uhvatio u krađi. Zato je morao na kratko u bolnicu ali se oporavio a opet tera ovce.

 Tranzistori i Nebojša Kuštrinović

Jedina veza sa svetom su tranzistori pomoću kojih uglavnom slušaju vremensku prognozu. -Na tranzistoru pratimo isključivo informacije o vremenu jer nas samo to interesuje. Na politiku ne želimo trošiti baterije i vreme. Imamo i svoje meteorologe, to su magarci koji nose našu kuhinju i namirnice. Kada Nebojša Kuštrinović obavesti da će biti sunčano i bez padavina a magarci se uzjogune pa neće ni makac, znamo da je Kuštro pogrešio – zaključio je Fahrudin Pipić na osnovu višedecenijskog iskustva u nomađenju.

Ljubomorne žene

Od kada su počeli koristiti mobilne telefone, nomadi iz Imljana nemaju mira. Pričaju da ih stalno drže u rukama i koriste svaku priliku da dopune bateriju. -Žene nas stalno zovu i proveravaju gde smo i šta radimo. Pravdaju se da brinu za nas a zapravo su ljubomorne. Nekada je sve to bilo drugačije, kada smo se kući javljali isključivo pismima. Mogli smo se oženiti i steći decu u tuđini a da o tome ne stigne glas u selo. Ovako, možda nas i satelitski prate – navode naši sagovornici pokušavajući ukrotiti veliko stado farbom obeleženih ovaca i rogatih ovnova.

Milan PILIPOVIĆ ALO!