Naslovna Info Priželjkuju učionice, spremni i za onlajn časove

Priželjkuju učionice, spremni i za onlajn časove

BANjALUKA – Nastava na daljinu je nužno zlo, ali u situacijama kada je zdravlje đaka u pitanju nema mjesta za nedoumice. Pokazali smo da možemo da odgovorimo tom izazovu i ukoliko bude neophodno prilagodićemo se radu na onlajn platformama i u septembru.

Zajednička je to ocjena predsjednika Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, a u vezi sa najavljenim modelima nastave u predstojećoj školskoj godini, koji će zavisiti od epidemiološke situacije u Srpskoj.

Prema pisanju pojedinih medija, Ministarstvo prosvjete i kulture RS uputilo je školama na razmatranje dopis u kojem su navedena tri modela kako bi mogla izgledati nastava od septembra.

Prvi model podrazumijeva redovnu nastavu u učionicama, ukoliko epidemiološka situacija bude pod kontrolom, a učenici bi redovno dolazili na nastavu, poštujući mjere među kojima se navode dezinfekcija, mjerenje temperature, poseban raspored ulaska u školu, prilagođen raspored sjedenja i tome slično.

Prema drugom modelu nastave, razredi bi se dijelili, a časovi trajali po pola sata, te bi svaki dan bila organizovana četiri časa. Postoje prijedlozi da se razredi smjenjuju po danima pa bi tako svaki dan u sedmici bio rezervisan za različite razrede, kao i prijedlog da se razredi smjenjuju po sedmicama. Treći model nastave podrazumijeva nastavu na daljinu i to iz školskih učionica, odakle bi nastavnici držali časove u skladu sa tehničkim mogućnostima.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola na području Prijedora Valentina Sovilj kaže za “Glas Srpske” da su sve škole sa ovog područja imale uvid u navedeni dopis te da će svaka od njih napraviti prijedlog svojih mjera u zavisnosti od njihovih mogućnosti.

– Svi se nadamo da ćemo moći početi sa klasičnim izvođenjem nastave u školskim klupama uz poštovanje svih propisanih mjera. Svaka škola je posebna i imamo one koje rade samo u jednoj smjeni i kojima ne bi bio problem da prepolove odjeljenja i da skrate časove, dok ima i onih koje imaju veliki broj učenika – rekla je Soviljeva.

Dodaje da bi svim prosvjetnim radnicima značilo da imaju priliku da upoznaju učenike koji dolaze u prvi razred.

– Još je preuranjeno govoriti kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini. Aktivi direktora će zasjedati ponovo u avgustu pa ćemo vidjeti tada kako stvari stoje – rekla je ona. Naglasila je da su prosvjetari spremni za nastavu na daljinu ukoliko to bude jedina opcija.

– Neposredni kontakt između nastavnika i učenika predstavlja kvalitet klasične nastave i to je nezamjenjivo – naglasila je Soviljeva.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola iz Prnjavora, Srpca, Laktaša i Gradiške Radoslav Savanović kaže da su svi u obrazovnom sistemu Srpske na početku epidemije pokazali da mogu da se izbore i da uspješno izvedu onlajn nastavu.

– Nismo ni znali koliki potencijal imamo. Uspješno smo izveli nastavu na daljinu, što je za svakoga od nas bila novost i nešto sa čim smo se prvi put susreli u karijeri. Ispostavilo se da smo se snašli veoma brzo i da nimalo nismo zaostajali za školama u regionu – rekao je Savanović.

Dodao da će se, ukoliko budu morali, snaći na onlajn platformama i od septembra.

– Organizacija nastave i podjela učenika u grupe posebno u školama sa velikim brojem učenika biće veliki izazov, ali ništa nije nemoguće – rekao je Savanović i podvukao da klasičnu nastavu u kojoj nastavnik u pogledu učenika vidi koliko je on spreman došao na čas ne može da zamijeni tehnika, koliko god bila napredna.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjopodrinjske regije Danijela Mrda kaže da škole u ovoj regiji još nisu dobile pomenuti dokument.

– To je i dalje nacrt i sigurno će biti dorađivan – rekla je Mrda.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS naveli su da će u saradnji sa svim relevantnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama, definisati jasne smjernice u vezi sa nastavnim procesom u školskoj 2020/21. godini.

– Još nismo donijeli odluku koji model nastave će biti u primjeni od 1. septembra. Konačnu odluku o modelu izvođenja nastave od početka nove školske godine donijeće Vlada i Republički štab za vanredne situacije, a o navedenom će javnost biti blagovremeno obaviještena – naveli su u resornom ministarstvu.

 Prevoz

Valentina Sovilj ističe da su svi direktori škola saglasni da se poseban naglasak mora staviti na prevoz učenika u idućoj školskoj godini.

– Ogroman broj učenika, posebno u srednjim stručnim školama, su putnici. Ukoliko bi se dijelila odjeljenja, pitanje je na lokalnim zajednicama da li će uvesti duple autobuske linije. Tu je veliki problem da bude održana socijalna distanca, tako da ostaje da se vidi kako je  moguće riješiti to pitanje – istakla je ona.