Naslovna Info Gradiška PRIRODNI FENOMEN KOJI SE RIJETKO POJAVLJUJE: Ostrvo se ukazalo na sredini rijeke...

PRIRODNI FENOMEN KOJI SE RIJETKO POJAVLJUJE: Ostrvo se ukazalo na sredini rijeke Save

GRADIŠKA – Prvih dana jeseni vodostaj Save kod Gradiške je rekordno nizak, a to najbolje pokazuje ostrvo koje se ukazalo na sredini rijeke, do kojeg se može doći pješke. Mještani kažu da je to prirodni fenomen koji se rijetko pojavljuje.

Boris Rađen iz Gradiške, bivši radnik Vodoprivrednog preduzeća “Sava” koji je radni vijek proveo na eksploataciji savskog šljunka i pijeska, kaže da je Sava na više mjesta u okolini Gradiške veoma plitka i da se dvije trećine toka može pregaziti.

– Posljednjih nekoliko godina, tokom sušnog perioda, vodostaj Save je izrazito nizak. To se najčešće dešava tokom ljeta, u julu i avgustu, ali se ne sjećam da je u septembru, kao sada, Sava bila tako plitka  – ispričao je za Srpskainfo Boris Rađen koji mnogo vremena provodi na Savi i prati sve promjene rijeke, njenog toka, vodostaj i život na ovoj rijeci.

– Kiše ovdje nije bilo mjesec dana, kao ni u područjima uzvodno od Save. Takođe je interesantno da je septembar, naročito druga polovina ovog mjeseca, nekako po tradiciji, kišovita. Ove godine i to se promijenilo, a temperature u septembru, u dosadašnjem periodu, bile su izrazito visoke – primijetio je Rađen.

Inače, već nekoliko godina ostrvo na Savi je gradiška plaža za mnoge kupače koji se ovde rashlađuju i nalaze idealno mjesto za osvježenje.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović