Naslovna Info Gradiška Prioritet u 2015. godini rekonstrukciju centralnog hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci

Prioritet u 2015. godini rekonstrukciju centralnog hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci

GRADIŠKA – Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović organizovao je danas prijem za sveštenike Srpske pravoslavne crkve.

Latinović je izrazio nadu da će dobra saradnja sa sveštenstvom srpske pravoslavne crkve biti nastavljena i u 2015. godini, ističući da je Gradiška prepoznatljiva po toleranciji, pravu na ispovjedanje vjere i kao mjesto dobre međusobne saradnje lokalne zajednice i svih vjerskih organizacija.

Latinović je rekao da je opština u skladu sa finasijskim mogućnostima učestvovala u rekonstrukciji i izgradnji pravoslavnih hramova, te da će u ovoj godini nastojati da pomogne i rekonstrukciju centralnog hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.

Gradiški arhijerejski namjesnik, Mirko Milisavić, istakao je da je saradnja crkve i lokalne vlasti imperativ, jer i duhovna i svjetovana vlast moraju da budu u službi naroda i da doprinesu duhovnom i ekonomskom razvoju svoje lokalne zajednice.

Milisavić je naveo da mnogo crkvenih objekata zahtjeva hitnu sanaciju ali da je prioritet u ovoj godini rekonstrukcija hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci i zgrade stare Gimnazije. „Ovaj hram, smješten uz granični prelaz, predstavlja ne samo Gradišku nego i Republiku Srpsku, i duhovnost naroda na ovom prostoru“, naglasio je Milisavić.

Latinović i Milisavić poželjeli su svim pravoslavnim vijernicima da u miru i porodičnoj sreći proslave predstojeće božićne praznike.

Radio Gradiška