Naslovna Info Gradiška Primer solidarnosti u Kozarskoj Dubici

Primer solidarnosti u Kozarskoj Dubici

Ovu inicijativu uprave Memorijalnog parka „Donja Gradina“, u čijem posedu je ovaj veliki kompleks, poljoprivrednici su prihvatili bez oklevanja. Direktor Milorad Bukva kaže da će tako sakupiti desetak šlepera sena koje će ove sedmice otpremiti u poplavljene posavske i semberske opštine.

– Meštani iz Draksenića i okoline rade o svome trošku. Oni koriste vlastite traktore i druge mašine za koje su sami obezbedili pogonsko gorivo. To je primer za svaku pohvalu – kazao nam je Milorad Bukva, direktor ovog memorijala. On navodi da je to veliki posao koji zahteva izuzetan trud. Nenad Gačić, Jadranko Blagojević, Draško Vlajnić, Mićo Arsenić, Zoran i Dejan Mršić srećni su što pomažu unesrećenima.

-Prekinuli smo poslove u svojim domaćinstvima da bi ovde mogli da radimo. Posle kosidbe sledi sušenje sena, baliranje i prevoz. Važno je samo da nas vreme posluži, da kiša ne pokvari plan i uspori našu humanu akciju – ističu sagovornici „EuroBlica“ koji su na kratko zaustavili traktore da bi malo predahnuli.

Milan Radulović, predsednik Udruženja poljoprivrednika opštine Kozarska Dubica planira deo sena otpremiti u Krepšić.

-U tome posavskom selu je naša, dubička brigada bila tokom rata. Znamo da su i tada imali veliku štetu od ratnih razaranja a sada su ih poharale poplave – priča Radulović.

Aleksandar Nikoletić, načelnik opštinskog Odelenja za poljoprivredu u Kozarskoj Dubici kaže da je ovaj primer iz Donje Gradine izuzetno vredan.

-To potvrđuje solidarnost meštana i afirmiše dobru inicijativu Spomen-područja Donja Gradina. Opština će pomoći, koliko bude u mogućnosti, prilikom transporta sena – rekao nam je Nikoletić.

ATF

Hotić poginuo zbog sena

Milorad Bukva kaže da je izgubljeno petnaestak dana zato što su bili jalovi njegovi apeli za pomoć državnih i opštinskih institucija i udruženja.

-Nakon što sam u Gradiški ispričao da se borimo za seno stočarima, javio mi se Ibrahim Hotić, čuveni farmer iz toga kraja. Ovde je došao, ponudio pomoć, obećao dovesti mehanizaciju za kosidbu ali je poginuo na putu do kuće. Sada nam je u mislima takođe i njegova žrtva – rekao je Bukva.

EuroBlic