Naslovna Info PRIHVAĆENO IDEJNO RJEŠENJE ZA MEMORIJALNI CENTAR U SPOMEN PODRUČJU DONJA GRADINA

PRIHVAĆENO IDEJNO RJEŠENJE ZA MEMORIJALNI CENTAR U SPOMEN PODRUČJU DONJA GRADINA

GRADINA – Vlada Republike Srpske prihvatila je idejno rješenje Slobodana Maldinija za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen- području Donja Gradina.
Prema tom projektu, memorijalni centar će se prostirati na 3 500 kvadratnih metara i sastojaće se pristupnog platoa, glavnog objekta, manifestacionog platoa i vjerskih objekata, a predviđeno je da u glavnom objektu bude i muzej žrtava ustaškog genocida. Vrijednost projekta je 3,5 milona maraka, a u Vladi se nadaju da bi se sljedeće godine moglo početi s izgradnjom memorijalnog kompleksa.
Vječna vatra, kao sjećanje na sve stradale u Donjoj Gradini, video- prezentacije, stalne izložbe, predavanja u memorijalnom centru, vjerski objekti, samo su dio projekta centra u Donjoj Gradini, koji je osmislio Slobodan Maldini. Maldini naglašava da će zdanja biti izgrađena od prirodnih materijala u kojem će preovladavati opeka.
“Osnovni građevinski materijal je opeka, koja je izuzetno trajan materijal i jeftin u proizvodnji. Podovi su od betona jer se poklanjamo žrtvama jasenovačkih logora smrti, a ne razbacujemo se lažnim sjajem”, rekao je Maldini.
Ranije ponuđena rješenja na konkursu nisu zadovoljila osnovne kriterijume izgradnje memorijalnog kompleksa, prije svega zbog cijene i neodgovarajućih materijala korištenih za izgradnju, dok je projekat Slobodana Maldinija zadovoljio i estetske i finansijske okvire.
“Ono što je najvažnije jeste da ta rješenja nisu zadovoljila sve potrebne elemente da bi bila pečat Donje Gradine i svega što ona predstavlja. Ta su rješenja, takođe, izuzetno skupa, od 14 do 16 miliona KM. Stoga je predloženo da se pristupi izradi glavnog idejnog projekta na osnovu kompilacije pozitivno ocijenjenih i prihvaćenih elemenata iz dva nagrađena rada”, rekla je Milica Kotur, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.
Memorijalni centar u Donjoj Gradini mora biti karakterističan, jedinstven i prepoznatljiv, pa su zbog toga u komisiji odlučili da se dva najbolja rada sa konkursa dorade.
“Odlučili smo da ostatak posla povjerimo profesoru Slobodanu Maldiniju, koji je imao zadatak da sve ono što je nedostajalo u prva dva projekta doradi kako bismo dobili idejno rješenje uređenja Spomen-područja Donja Gradina”, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.
Predstavljeni projekat uskoro će biti upućen u Narodnu skupštinu na razmatranje, a nakon toga počeće prikupljanje dokumentacije i izgradnje Memorijalnog centra “Donja Gradina”.
kozarskadubica.org