Naslovna Info Hronika Pretučen svjedok saradnik u slučaju specijalci

Pretučen svjedok saradnik u slučaju specijalci

Iz banjalučkog Centra javne bezbjednosti, navodeći inicijale, kazali su da im je ovaj događaj Kuzmić prijavio 29. aprila.

“Prema prijavi, D. K. je toga dana oko 21.30 časova na putu Obodnik – Šiprage napala nepoznata osoba i udarila više puta. Pokrenuta je istraga s ciljem rasvjetljavanja navoda iz prijave i svih okolnosti tog događaja”, rekli su u policiji.

Kuzmić je “rekao da nije pretučen, ali je priznao da je napadnut. Nije želio da govori o detaljima niti motivima napada.

“Neko me udario s leđa nekoliko puta i to je to. Ne želim da govorim o tome, sve je prijavljeno policiji i tužilaštvu pa vidite s njima”, rekao je Kuzmić.

Njegov advokat Mirko Dabić kazao je da je čuo za taj događaj, ali i istakao da ne zna detalje pa ne može ništa da komentariše.

Osim Kuzmića, za oružanu pljačku 617.000 KM Unikredit banke optuženi su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS: Vladan Malić (32), Goran Paraš (27) iz Banjaluke i Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, te suvlasnik auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda (30) iz Banjaluke. Oni su negirali krivicu u banjalučkom Okružnom sudu. U pljački su učestvovali još specijalci Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, koji su ubrzo poslije hapšenja pristali na saradnju pa nisu ni optuženi zajedno s ostalima. Njih dvojica su, kao i Kuzmić, zaključili s tužilaštvom  sporazume o priznanju krivice i obavezali se da će biti svjedoci saradnici. Oni će svjedočiti protiv ostalih optuženih.

Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine. Kuzmić je u optužnici označen kao “tiper”, odnosno osoba koja je dojavila vrijeme i način transporta novca. U optužnici je navedeno da je Malić organizovao zločinačko udruženje i isplanirao pljačku. Dodaje se da su optuženi u pljačku krenuli iz Janjuzove kuće u Kozarskoj Dubici, gdje su ranije dovezli “audi A6” kupljen za pljačku. To­g 22. septembra oko četiri časa ujutro krenuli su ka autoputu nadomak Gradiške, naoružani automatskim puškama i ručnim bacačem raketa “zoljom”. Sakriveni na vijaduktu iznad autoputa čekali su da Kuzmić javi Popoviću da su vozila “Sektor sekjuritija” krenula iz Unikredit banke u Banjaluci. Dogovorena šifra glasila je: “Ljubavi, krenula sam.” Kada su dobili poruku, pljačkaši su se uključili na autoput, pustili tri vozila “Sektor sekjuritija” da prođu i krenuli za njima. Nakon nekog vremena su ih presreli i napali paljbom iz automatskih pušaka, te oteli novac. Tokom istrage pronađeno je tek 12.000 evra, automobil i oružje korišćeno u pljački.

Sloboda

Danijel Kuzmić polovinom aprila pušten je iz pritvora da se brani sa slobode nakon što je s Specijalnim tužilaštvom RS zaključio sporazum o priznanju krivice za učešće u pljački 617.000 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška. On je u pritvoru proveo oko tri mjeseca. Uhapšen je i pritvoren 13. januara. Osim njega, sa slobode se brane i Željko Inđić i Goran Janjuz. U pritvoru se zbog pomenute pljačke nalaze pripadnici Specijalne policije MUP-a RS Vladan Malić, Goran Paraš iz Banjaluke i Aleksandar Popović iz Kotor Varoša, te suvlasnik auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda iz Banjaluke.

Glas Srpske