Naslovna Info Hronika Pretresi na 50 lokacija, uhapšeno 19 osumnjičenih za šverc droge iz Albanije...

Pretresi na 50 lokacija, uhapšeno 19 osumnjičenih za šverc droge iz Albanije i Crne Gore u BiH (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Policijski službenici MUP-a Republike Srpske u saradnji sa pripadnicima SIPA-e, a pod nadzorom Tužilaštva BiH sproveli su rano jutros akciju “Storidž 2”, priikom čega je izvršen pretres na 50 lokacija, a uhapšeno je 19 lica zbog osnova sumnje da su izvršili krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, neovlašten promet oružja i vojne opreme i krivično djelo krijumčarenje ljudi.

RTRS nezvanično saznaje da su uhapšeni Veljko Ugrenović, 1995. (Gradiška), Mladen Grbić 1978. (Gradiška), Savo Dragišić 1986. (Gradiška), Saša Vidović, 1990. (Gradiška), Goran Vidović 1965. (Gradiška), Aleksandar Vitez, 1974. (Gradiška), Filip Munjeran, 1991. (Gradiška), Goran Gvozden, 1982. (Gradiška), Dražen Karan, 1973. (Gradiška), Dragoslav Radaković, 1963. (Gradiška), Darko Vujić, 1971. (Gradiška), Kostadin Balaban, 1992. (Gradiška), Nebojša Tojagić, 1980. (Banjaluka), Dario Taškov, 1988. (Novi Grad), Radivoj Lekić, 1987. (Laktaši), Radoslav Narančić, 1956. (Srbac), Saša Narančić, 1983. (Srbac), Nikola Ilišević, 1980. (Gradiška), Dragan Gavrilović, 1980. (Gradiška) suspendovani policijski službenik PU Gradiška.

Akciju sprovode policijski službenici MUP-a Republike Srpske u saradnji sa policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pod nadzorom Tužilaštva BiH.

-Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijskim službenicima SIPA, a pod nadzorom Tužilaštva BiH sprovode operativnu akciju „Storidž 2“ zbog postojanja osnova sumnje da su izvršena krivična djela organizovani kriminalitet i neovlašteni promet opojnih droga neovlašten promet oružjem i  vojnom opremom i krivično djelo krijumčarenje ljudi- saopštila  je načelnik sektora za odnose s javnošću Mirna Miljanović.

Ova grupa sumnjiči se da je vršila međunarodno krijumčarenje droge i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama.

-Organizovana kriminalna grupa, protiv koje policija danas sprovodi akciju „Storidž 2“, osumnjičena je da je duži period krijumčarila drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da je akcija rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona iz BiH, zemalja regiona i EU s ciljem da se otkriju i procesuiraju pripadnici organizovanih grupa narko-kriminala koje djeluju na području Banjaluke, Gradiške i drugih gradova u BiH.

U akciji „Storidž 1“, prije godinu je zaplijenjeno 460 kilograma skanka spremnog za dalju prodaju.

Droga je pronađena u jednom pomoćnom objektu na području Gradiške, a istragom je utvrđeno da vlasnik, koji inače radi u inostranstvu, nije znao šta mu se dešava u zavičaju, i to u njegovoj imovini.

Vrijednost te zaplijenjene droge je procijenjena na 800.000 evra. Međutim, čim bi prešla granicu s Hrvatskom i ugledala EU, vrijednost je skočila na gotovo duplo veći iznos.

-Tokom istrage, koju sprovodi Tužilaštvo BiH, saradnja je ostvarena i sa strukturama Evropola i EU – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije, ATV, RTRS