Naslovna Info Hronika Preminuo Mile Strunić (84) iz Gradiške: Nekoliko skromnih riječi o zaslužnom čovjeku

Preminuo Mile Strunić (84) iz Gradiške: Nekoliko skromnih riječi o zaslužnom čovjeku

EPSON DSC picture

U utorak 10. maja u Gradišci je sahranjen Mile Strunić, magistar ekonomskih nauka, profesor, privrednik, dugogodišnji funkcioner gradiške opštine, direktor više preduzeća, autor knjiga o ekonomiji i preduzetništvu, humanista a iznad svega ugledan i dobar čovjek.

EPSON DSC picture

Strunić je bio čelnik gradiške opštine u najtežim vremenima, tokom razornog zemljotresa i kataklizmičnih poplava sedamdesetih godina prošlog vijeka. On se detaljno sjećao i često pričao o tim vremenima kada se za interese svoje opštine hrabro i odlučno borio. Njegove zasluge velike su i u utemeljenju nekoliko preduzeća koja su decenijama predstavljala oslonac razvoja i napretka. 

Mile Strunić bio je poznat i poštovan daleko izvan granica gradiške opštine i zato je mnogo doprinosio njenom razvoju i napretku. Strunićeve zasluge, u inat teškim vremenima, razaranjima, nebrizi i ekonomskom sunovratu, vidljive su i sada na gotovo svakom koraku. On je govorio tiho i odmjereno, uvijek je bio raspoložen za savjete, posebno mladima. Htio je da svoje bogato stručno i životno iskustvo prenese, ostavi kao zavještanje mlađim generacijama.
Mile je rado pričao i o teškim ratnim vremenima, njegovao slobodarske tradicije, naglašavao vrijednosti tekovina NOB-a i slobode koja je na Kozari i u Lijevče polju skupo plaćena. Pomagao je akcije na pronalasku djece sa Kozare izgubljene u logorima i rasute po svijetu, pod tuđim imenima, bez svoga identiteta. Nedavno se prisjetio i svojih drugovanja sa vijećnikom AVNOJ-a Ljubom Babićem koji je 1914. umro u 99 godini. Neposredno prije smrti koju je predosjećao, kazao je Mile, Ljubo je rekao bližnjima i njemu da nikome ne pričaju da je umro nego, ako ga traže, samo kažu da je negdje otišao i da se neće vratiti.

Milan PILIPOVIĆ