Naslovna Kultura Filmovi PREMIJERNO PRIKAZAN FILM “SLOBODA ILI SMRT”

PREMIJERNO PRIKAZAN FILM “SLOBODA ILI SMRT”

GRADIŠKA –  U Gradišci je večeras prikazan dokumentarni film “Sloboda ili smrt” autora Milana Pilipovića.

Dokumentarni film predstavlja potresno svjedočenje jedinog živog logoraša i učesnika proboja koncentracionog logora Jasenovac, osamdesetdevetogodišnjeg Ilije Ivanovića iz Gornjih Podgradaca.

Ivanović, koji je prisustvovao premijeri filma, naveo je da je u Jasenovac odveden sa 13 godina, proveo u njemu tri godine, devet mjeseci i nekoliko dana, pobjegao iz logora 22. aprila, a kući došao 28. aprila 1945. godine.

Tada, sa šesnaest i po godina, na vratima rodne kuće dočekala ga je uplakana majka i prvi put je, kako kaže, spoznao da se radost može iskazati i jaukom.

Ivanović je istakao da je u Jasenovcu u njegovoj grupi imao 350 drugova i vršnjaka, da je njih samo 10 preživjelo, a da je danas jedino on živ, kao “neki čudni primjerak”. Iako je preživio strahote Jasenovca, Ivanovićeva poruka nakon premijere filma bila je “da je ljubav najjača na svijetu” i da jedino ona među ljudima može da spriječi da se zlo iz Jasenovca nikada i nigdje ne ponovi.

Pilipović je istakao da je snimanje filma počeo u jesen prošle godine i da je zbog starosti i lošeg zdravlja glavnog lika strahovao da neće uspjeti da završi film.

-Bilo je pitanje kako dobiti od Ilije tu priču. Međutim, nakon petnaestak minuta razgovora shvatio sam da je njegovo sjećanje veoma jasno i upečatljivo i da je njegova životna sudbina gotov filmski scenario kojim se možemo baviti i u dokumentarnom filmu – rekao je Pilipović.

On je naglasio da ga je najviše oduševio stav Ivanovića, koji predstavlja “vanvremensku priču o sudbini djece u svim ratovima”.

-Smatram se bogatijim za Ilijinu izjavu na pozornici nakon premijere filma – da ljubav sve pobjeđuje, jer ovakvi filmovi treba da doprinesu razvijanju ljubavi među ljudima i da osude zlo – kaže Pilipović.

On je dodao da je Ivanović bio učitelj, jedno vrijeme u podgradačkom kraju, zatim u Zenici, gdje je zaradio penziju, a da sada živi u rodnim Gornjim Podgradcima.

Premijeri dokumentarnog filma “Sloboda ili smrt” prisustvovali su načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, narodni poslanici Slavko Dunjić, Milan Švraka i Perica Bundalo, brojni predstavnici lokalne uprave, ustanova i preduzeća i građani.