Naslovna Info Gradiška Prehlada puni ambulante u Gradišci

Prehlada puni ambulante u Gradišci

Gradiška – U ambulantama porodične medicine Doma zdravlja Gradiška zabilježen je povećan broj pacijenata sa simptomima prehlade.

U Službi hitne pomoći juče su rekli da je prethodnog dana pregledan 31 pacijent, a stanovnici se najčešće žale na bolove u grlu i mišićima, kijavicu i kašalj.

– Promjene vremena izazivaju stres i utiču i na zdrave i na bolesne osobe, a zbog povećane vlažnosti vazduha najviše problema imaju kardiovaskularni bolesnici i astmatičari. Njima se preporučuje da redovno koriste terapiju i da se u slučaju većih tegoba jave ljekaru – kažu u Hitnoj službi.

Ljekari navode da u jesenjem periodu problema imaju i reumatičari, ali i pacijenti sa psihičkim tegobama. Prema njihovim riječima, osnovni simptomi su nesanica, umor, a kod srčanih bolesnika povišen krvni pritisak i bol u grudima.

U dječijem dispanzeru Doma zdravlja kažu da mališani imaju najviše zdravstvenih problema zbog infekcije respiratornih puteva.

– Ako bi se gledalo procentualno, više od 50 odsto djece koja dolaze kod pedijatra, u našem slučaju djece do šest godina, najčešće imaju infekciju gornjih respiratornih puteva. Te infekcije se manifestuju kašljem, grebanjem u grlu, povišenom temperaturom, ali to sve prati dobro opšte stanje djeteta – rekla je pedijatar Slavica Bencuz.