Naslovna Info Gradiška PREDSTAVNICI SNSD-A, DNS-A I ISDS-A POZVALI NAČELNIKA LATINOVIĆA NA SARADNJU

PREDSTAVNICI SNSD-A, DNS-A I ISDS-A POZVALI NAČELNIKA LATINOVIĆA NA SARADNJU

GRADIŠKA – Predstavnici stranaka koje čine skupštinsku većinu u Skupštini opštine Gradiška – SNSD-a, DNS-a i Izvornog SDS-a, pozvali su danas načelnika opštine Zorana Latinovića na saradnju s ciljem deblokade rada lokalnog parlamenta i razvoja opštine Gradiška.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD Gradiška, Zoran Adžić, rekao je na konferenciji za novinare da je načelnik Latinović isključivi krivac za trenutnu političku krizu u Gradišci jer nije prihvatio novu skupštinsku većinu sa 17 odbornika i novog predsjednika Skupštine opštine Uroša Grahovca.

Zoran Adžić SNSD GROn je istakao da je neophodno da načelnik opštine prihvati odluke sa vanredne sjednice Skupštine opštine Gradiška održane 23. februara, jer u normalnoj parlamentarnoj demokratiji nisu potrebne nikakve sudske odluke da bi bila konstituisana skupštinska većina, nego je dovoljno samo priznanje činjenice da postoji većina od 17 odbornika.

-U suprotnom, ako ne želite da radite, ulazite u sudske procese koji nemaju veze sa postojanjem skupštinske većine – istakao je Adžić i naglasio da je sudski proces u vezi sa blokadom rada Skupštine opštine Gradiška prvi i jedini proces te vrste u istoriji sudstva Republike Srpske.

Adžić je pozvao načelnika da na poziv predsjednika Skupštine pripremi materijale za sjednicu Skupštine opštine na kojoj bi bio donesen niz bitnih dokumenata za funskcionisanje opštine kao što je rebalans budžeta za ovu i nacrt budžeta za narednu godinu, te odluke koje bi deblokirale dalji razvoj privrede i infrastukturne projekte.

On je dodao da je upravo zbog blokade lokalnog parlamenta prije mjesec i po dana italijanska firma “Monouso” odustala od investicije od 10 miliona evra u Agro-industrijsku zonu u Novoj Topoli, gdje je bilo planirano zapošljavanje 300 radnika.

Predsjednik Opštinskog odbora Izvorne SDS Gradiška, Tihomir Mihajlović, najavio je da će koalicija okupljena oko skupštinske većine u gradiškom parlamentu uputiti dopis načelniku Latinoviću, u kojem će predložiti da se u ponedjeljak, 23. novembra, održi sastanak svih političkih stranaka u Gradišci sa načelnikom opštine.
Tihomir Mihajlović ISDS GR
On je naglasio da skupštinska većina želi da se odblokira rad lokalnog parlamenta, a zauzvrat traže da načelnik i ljudi oko njega priznaju faktičko stanje i postojanje većine od 17 odbornika, što će, zbog tvrdnji da većina više ne postoji, dokumentovati i potpisima odbornika.

Potpredsjednik Opštinskog odbora DNS-a Gradiška, Marinko Šljivar rekao je da načelnik opštine mora sa sarađuje sa skupštinskom većinom u interesu građana da se ne bi desilo da opština ostane bez usvojenog Budžeta za narednu godinu.
Marinko Šljivar DNS GR
-U posljednjih skoro godinu dana otišla je loša reklama iz Gradiške. Investitori prolaze kroz ovu opštinu i teško će se ponovo steći povjerenje – rekao je Šljivar i dodao da DNS-ovi ministri u Vladi Srpske žele da sarađuju sa lokalnom vlašću, koja odbija saradnju sa vlašću na nivou Republike Srpske.

Uroš Grahovac, koga je skupštinska većina 23. februara izabrala za predsjednika Skupštine opštine Gradiška, rekao je da su sve odluke sa te sjednice legalne i legitimne i da ih nije osporio nijedan sud u Republici Srpskoj, ali da načelnik opštine Zoran Latinović nije prihvatio saradnju s njim i novom skupštinskom većinom.

Predsjendik SO Uroš Grahovac GR
Novu većinu čini deset odbornika SNSD-a, četiri odbornika ISDS-a i dva DNS-a i jedan odbornik Narodne stranke “Radom za boljitak” čime su obezbijedili 16 od 31 glasa u gradiškom parlamentu.

Oni su 23. februara smijenili rukovodstvo parlamenta, načelnike odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština, kao i njihove upravne odbore.

Načelnik opštine Zoran Latinović koga podržava blok predvođen SDS-om i PDP-om, NS-om i SP-om iako su izgubili skupštinsku većinu mjesecima pokušavaju ostati na vlasti uz pomoć sudskih zavrzlama.

U seriji presuda, u Gradišci i dalje, i pored jasno definisane skupštinske većine od 17 odbornika SNSD-a, DNS-a i Izvornog SDS-a, zakonodavna vlast nije profunkcionisala. Blokada lokalnog parlamenta punih deset mjeseci uzima danak, a najveću cijenu plaćaju građani i investitori. Situaciju su dodatno zakomplikovale odluke Vrhovnog suda RS, a zatim Osnovnog suda Gradiška i Okružnog suda Banjaluka.

Sudske odluke

21. maja Okružni sud Banjaluka naložio privremene mjere

21. jula Vrhovni sud RS vratio na ponovno odlučivanje

5. avgusta Osnovni sud Gradiška uveo Grahovca

1. oktobra Osnovni sud Gradiška prihvata kontraizvršenje

12. oktobra Okružni sud odbacio tužbu Pravobranilaštva RS zbog neurednosti tužbe